Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
V kateri državi se nahaja Grlovec (1840 m)?
Glasaj

Varnost v gorah

Print
jax20. 01. 2013 17:22:01
Še nekaj bi pripomnil: ko je Ljubitelj omenil, da je račun znašal 12000, vendar je bil krit s strani zavarovanja v okviru PZS članstva - mislim, da to ni čisto res. Od teh 12000 le manjši del dejansko odpade na stroške reševanja - te mora res kriti PZS oz. njena zavarovalnica. Preostali del pa obsega zdravljenje in bivanje v bolnišnici - kar lahko na zahodu hitro nanese tudi zelo veliko. Ta del pa ne plača (vsaj kolikor jaz razumem) PZS zavarovanje, pač pa je krit v okviru zdravstvenega zavarovanja za tujino - če je šlo za nujni primer in je bilo zdravljenje opravljeno v državnih bolnišnicah, tudi že ZZZS evropska kartica, v nasprotnem primeru pa potovalno zavarovanje (Coris ipd.), ki si ga je treba uredit posebej. Zavarovanje v okviru PZS pa obsega le stroške reševanja. Ali se mogoče motim?
To pa seveda pomeni, da tudi tistih par tisočakov kritja v okviru B članstva ni tako malo, saj gre le za reševalne stroške, ostale zdravstvene stroške se krije pa iz drugega naslova.
Če se motim, naj me prosim kdo popravi.
všeč
viharnik20. 01. 2013 17:37:59
Seveda PZS ne poravnava zneska, prek nje in zavarovalnice je sklenjena le pogodba.Se mi zdi pa zelo čudno, da tako velika organizacija ne bi premogla v svojih vrstah ekonomista, ki bi za vnaprej izbral boljše pogoje zavarovalnih premij, če je vse to res.Je bila pa Tilia ena slabših zavarovalnic pri nas dobrih 20 let nazaj, sedaj pa ne vem kako gre tam.
Ko sem v januarju poravnal A zavarovanje, je tajnik povedal, da je naše zavarovanje popolnoma isto, le, da nima krite bolnišniške oskrbe, katero je potrebno dodatno skleniti preko Vzajemne.
Upam, da bodo pristojni na PZS brali naša ugibanja in kaj potolmačili na to temo.
všeč
turbo20. 01. 2013 17:59:46
Vdahneš - izdahneš ! Tisto nekaj malega vmes imenujemo življenje. Od rojstva dalje imamo vsak dan en dan manj in ne en dan več pred seboj ; torej gre bolj za umiranje kot za življenje. In kaj ima vse skupaj s planinsko zvezo, domačo ali tujo in takim ali drugačnim zavarovanjem ?
Pravzaprav nič oziroma veliko. Čas, ki je namenjen ugotavljanju, kaj je in kaj ni vključeno v zavarovanje, ali je bolje to ali bi bilo bolje tisto, ali B ali C ali A s plusom ali A brez plusa in tako naprej in tako nazaj, je bolje porabiti za branje dobre knjige, sprehajanje psa, urejanje fotografij, načrtovanje tur ali urejanje zapiskov o opravljenih . . .
Jaz za podaljšanje članarine in s tem tudi za zavarovanje vsako leto porabim samo nekaj minut. In sem zavarovan za vse in še nekaj malega za povrh. Vsepovsod po svetu in do tako visoko, kot verjetno ne bom šel nikoli več. In dobim za povrh še super revijo z odličnimi predlogi kje v nekoristnem svetu zapravljati čas in kaj je novega glede oblačil in opreme. In v njihovih kočah, v večini njih, lahko oba s psičko prenočujeva. Ne samo da lahko, celo dobrodošla sva.
Ko grem v gore, poskrbim za psiho fizično pripravljenost. In se primerno oblečem in opremim. In grem vremenski napovedi in razmeram primernemu cilju naproti.
Za nebodigatreba pa naj drugi poskrbijo in ti drugi naj bodo taki, da so zaupanja vredni. Ne samo, če/ko gre kaj narobe temveč tudi takrat, ko gre vse kot po maslu.
(+3)všeč
viharnik20. 01. 2013 18:06:51
Jax, saj bo tako nekako.Dandanes skoraj ni zavarovalnic, ki poslujejo brez suficita.Vsem njim pa je skupen interes pridobiti čim več rednih komitentov s katerimi bodo poslovali z zanesljivimi in varnimi zavarovalnimi storitvami.
všeč
julius20. 01. 2013 18:11:39
Viharnik
Tajnik ti je prodal mačka v žaklju. Velika večina predsednikov PD, kaj šele tajnikov PD ne vedo nič o tej problematiki, ker se sami ne podajajo v tujino. Za njihove člane je pa itak vse dobro.
Pristojni na PZS ne morejo demantirati nobeno od napisanih navedb, zato se tudi ne javljajo na forum. Seveda pa naše pribijanje berejo in modro molčijo.
(+1)všeč
viharnik20. 01. 2013 18:13:50
Bom pa z mačkom v žaklju hodil po gorah, hvala juliusvelik nasmehmežikanje.
(+1)všeč
ajda20. 01. 2013 18:29:05
Viharnik sam da ne boš srečal tegale mladeniča, ki s podganco Lili hodi v hribe. Iz žepa ven mu je kukala ko sva se srečala na Lipanskem vrhu nasmeh
1
(+2)všeč
viharnik20. 01. 2013 18:40:18
Jo bo pa moj maček zmazal...kaj je še v žaklju pa si sami poglejte tulevelik nasmeh.
http://www.pzs.si/novice.php?pid=7707
(+2)všeč
julius20. 01. 2013 20:28:03
Viharnik!!
Dobro preberi zadnji stavek!!!
Zavarovanje stroškov reševanja velja za člane A, B, B1, S+Š in P+O v tujih gorah Evrope in Turčije, za A+člane pa za ves svet. Zavarovalno kritje za stroške reševanja znaša za člane A + člane 15.000 EUR, za A člane 10.000 EUR, za člane B, B1, S+Š in P+O pa 3.000 EUR.
Člani A+ imajo s plačilom članarine avtomatsko tudi sklenjeno zavarovanje za stroške reševanja pri zavarovalnici Generali pod nekoliko izboljšanimi pogoji, kot so bili v preteklem zavarovalnem obdobju. Stroški reševanja ne vključujejo stroškov reševanja v Sloveniji, ker je reševanje v Sloveniji razen v izjemnih primerih hude malomarnosti brezplačno. A in A+ člani so dodatno zavarovani za stroške vrnitve poškodovane osebe v domovino (A 1.000 EUR, A+ pa 2.000 EUR). Kritje za vse kategorije zajema samo povrnitev stroškov reševanja in ne vključuje 24-urne asistence pri reševanju.
Spodaj pa imaš rezultate reševanja zadev.
17 primerov
1 primer zavrnjen
4 primeri rešeni
12 primerov ???
Kar se pa mačka tiče, se pa pazi turbove princeske.
(+3)všeč
ljubitelj gora20. 01. 2013 20:54:05
V Sloveniji je brezplačno za ponesrečenega, drugače pa vsaka nesreča stane toliko in toliko, denar pa gre iz proračuna. Nč ni brezplačno, zato pa vedno znova in znova opozarjamo folk, da naj ne rine po nepotrebnem v gore pri 3-4 stopnji. Samo jaz mislim, da bi moral v Sloveniji bit tud tko kot v tujini, za nas obvezna včlanitev v PD za zavarovanje, tujci pa isto, če ne pa plačaj za reševanje. Mislim, da se je zadnjič zgodila nesreča pod Triglavom, dva tujca enemu je spodrsnelo, stroški reševanja so sigurno presegli 5000 evrov, kdo jih bo plačal kot pa da gre iz proračuna. Tujca pa sta lahko vesela, da ne bosta niti evra plačala za neumnosti. Na koncu leta pa GRZS objavi kolk so mel intervencij, krivi smo pa ostali, ko skrbimo, da se tura zaključi varno.
všeč
viharnik20. 01. 2013 21:04:01
V primerjavi z našim in avstrijskim zavarovanjem so na en in drugi strani plusi in minusi.V morebitni nezgodi ob normalnem reševanju je menda vse krito, razen bolnice.Če pa gre v primeru za 24urno asistenco, mi pa ni znano kako in kaj.Mislim pa, da za podoben denar našega zavarovanja se tudi v Avstriji ne da dobiti boljše protiusluge sklenjenega zavarovanja.
Nisem ekspert na zavarovalniškem področju in niti nimam izkušenj na posameznih primerih nezgodnih primerov in zaključkov le teh, da bi tukaj razpravljal.Vedno pa je čas tisti, ki pokaže svoje.
(+1)všeč
ljubitelj gora22. 05. 2013 09:11:19
In kako ste letos poskrbeli za zavarovanje. A, A+, B.... Najbolj s*anje je obisk Stola po plezalni poti ali pa Maloško poldne po eni plezalni poti. Se je kdo v tem času pozanimal na PZS o podobnostih, praksi, se je kaj izboljšalo glede zavarovanja.
všeč
julius22. 05. 2013 14:16:29
ljubitelj gora
Od lani se ni prav nič spremenilo.
Pogodbo z zavarovalnico so podpisali za dobo treh let. Torej se tudi drugo leto ne bo nič spremenilo.
Ker se res pogosto klatim tako po domačih kot po tujih gorah, sem bil primoran plačati članarino pri OAV. Tako sem zavarovan 365 dni v letu z vso potrebno asistenco. Nič več ne nosim s seboj zajetno listnico z denarjem in karticami.
Mi je pa po svoje hudo, da so me z nerazumnimi potezami prisilili, da sem sedaj član tuje planinske organizacije.
Če bodo zadevo (zavarovanje) za leto 2015 uredili tako kot se šika, se bom pa vrnil.
Skratka, odločitev je v rokah velikih kuharskih mojstrov na PZS.
všeč
ljubitelj gora22. 05. 2013 14:42:38
En odgovor sem dobil od PZS:
Zavarovanje članov PZS za reševanje v tujini zajema tudi reševanje v avstrijskih gorah. Ni razločevanja med posameznimi potmi, so pa stroški odvisni od zahtevnosti in oddaljenosti kraja nesreče. B članstvo krije zneske do 3.000 € (kar je lahko premalo in razliko krije poškodovanec sam), A do 10.000 €. Lansko leto smo imeli primere, ko so bili stroški reševanja v Avstriji tudi 5.000 €. V obeh primerih pa se zneski refundirajo naknadno.
Več o zavarovanjih PZS: http://www.pzs.si/vsebina.php?pid=79

Tole zadnje ne zastopim ˝V obeh primerih pa se zneski refundirajo naknadno˝.


všeč
Zebdi22. 05. 2013 15:02:41
Zna bit, da moraš reševanje najprej plačat sam, nato pa ti zavarovalnica povrne stroške mežikanje
všeč
julius22. 05. 2013 15:54:00
Zebdi
Imaš prav!
Že januarja sem to napisal, ker tako zavarovanje teče že več kot eno leto. Nič ti ne pomaga navajanje držav v katerih velja članarina B in njene izpeljanke, člarina A z izpeljankami in članarina A+. V primeru nesreče pa zadeva izgleda katastrofalno. Helikoptersko reševanje je takoj nekaj tisoč €, potem je po možnosti še klasična reševalna ekipa in stroški take zadeve so takoj preko 10,000.00€. Če si potreben še nekaj mesečnega zdravljenja in rehabilitacije, zadeva na zavarovalnici stoji do končanja primera. Potem ti sledi še dokazovanje in ostali postopki. Čas pa brez milosti teče in ti si v tem času brez evrčkov.velik nasmehzmedeneek
Če pa si član kakšne planinske organizacije iz Z Evrope, pa reševanje plačajo onimežikanjein to takoj.
V kolikor pa hodiš samo po naših gorah, ne potrebuješ nič več kot samo B članarino.

(+1)všeč
jax22. 05. 2013 18:09:26
Že januarja sem to napisal, ker tako zavarovanje teče že več kot eno leto. Nič ti ne pomaga navajanje držav v katerih velja članarina B in njene izpeljanke, člarina A z izpeljankami in članarina A+. V primeru nesreče pa zadeva izgleda katastrofalno. Helikoptersko reševanje je takoj nekaj tisoč €, potem je po možnosti še klasična reševalna ekipa in stroški take zadeve so takoj preko 10,000.00€.

To drži.

Če si potreben še nekaj mesečnega zdravljenja in rehabilitacije, zadeva na zavarovalnici stoji do končanja primera. Potem ti sledi še dokazovanje in ostali postopki.

To pa ne, ker ko si enkrat vstopil v zdravstveni sistem tuje države, potem v igro vstopi zdravstvena zavarovalnica in planinsko zavarovanje nima več nobenega pomena.
všeč
julius22. 05. 2013 18:22:24
jax
Slovensko planinsko zavarovanje nima z zdravstvenim nič skupnega. Za zdravljenje v tujini je evropski zdravstveni kartonček. Dobiš ga na ZZZS. Obsega pa samo najnujnejšo zdravstveno oskrbo. Za kaj več pa se moraš dodatno zavarovati npr. pri Corisu. Zavarujejo lahko za dan, več dni, teden ...
Seveda več kot je dni dražje je.
Kot sem napisal že zgoraj, zavarovalnica pri kateri ima svoje člane zavarovane PZS, čaka z izplačili do konca zdravljenja. To pa zato, ker takrat ocenjujejo tudi eventuele trajne posledice nastale pri poškodbi-invalidnost po tabeli.
Je že tako, da dober gospodar, ne da zlepa denarja od sebe.
To kar sem napisal je 100% preverjeno.
(+1)všeč
jax22. 05. 2013 18:39:11
Se pardoniram. Res sem površno bral. Sem mislil da hočeš rečt, da te pri slovenskem planinskem zavarovanju lahko doleti tudi plačilo stroškov zdravljenja, kar seveda ne drži. Seveda, to kar si napisal, drži. Utrujenost po opravljeni turi pač ...
všeč
julius22. 05. 2013 18:58:48
Jax
Čestitam na lepi turi.
všeč
Stranica:123...7891011...171819
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići