Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Koliko vožnje imate običajno do izhodišča?
Glasaj

Zapornice na Vršiču in v Vratih

Print
mavi1214. 09. 2024 19:16:51
Haha na tale prizor iz serije Parks & Recreation se pogosto spomnim, ko vidim nove pogruntavščine občin, kako dodatno odirati z omejevanjem dostopa do hribov. Me zanima, kdaj jim bo kaj takega res padlo na pamet velik nasmeh

https://www.youtube.com/watch?v=tiXQu0Yqr9o

Drop in a token... park a car
Drop in another token... take a walk for 1 h
Drop in yet another token... look at Triglav for 30 seconds velik nasmeh
(+2)všeč
lijaneja14. 09. 2024 20:38:38
Eh, Matija, pa ravno sem se privadil na ta utrip dogajanja pri teh Gorenčkih.velik nasmeh Avto parkiram skoraj ob glavni cesti, kombi me odpelje in dostavi nazaj, med vožnjo zadremuckam, svojemu konjičku pa prišparam 20km na števcu. Hribov je veliko, izhodišč tudi, požrešni občinarji kova Kranjska gora, Bohinj..., od mene ne dobijo prebite pare.
(+2)všeč
jax14. 09. 2024 20:51:10
Pa tudi ta strokovnjak si ne more, da ne bi povedal tegale:

Strinjam se, da bi za obisk Triglava potrebovali določene omejitve, kar je že dobro rešeno na Tri Cinu, Mont Blancu in Matterhornu, kjer je obisk nujen v spremstvu gorskega vodnika.

To seveda niti slučajno ni res.
(+7)všeč
turbo14. 09. 2024 21:21:33
Ena od možnosti, da se zmanjša množičen obisk gora je v tem, da se vrnemo na začetek. Da koče spet postanejo tisto, čemur so prvotno bile namenjene. Streha nad glavo, ležišče in topel obrok. Plus WC in tekoča voda za osebno higieno. V koči dobiš ležišče z vzmetnico, spalno vrečo imaš s seboj. Zajtrk kruh, maslo, marmelada, kava ali čaj. Kosilo/večerja enolončnica, polenta, pašta. Pivo, vino, sok in ustekleničena voda po zmerni ceni. To je to, vrh glave dovolj za dvo in večdnevne ture. Mimogrede bo manj obiska, ker ne bo več palačink, šniclov in še česa. Plus spanje brez rezervacij. Sobe oziroma ležišča se oddaja sproti, ko prideš v kočo izbereš eno od ležišč, ki so še na voljo. Čim so vsa ležišča zasedena, se iz kleti prinese jogije in se zvečer v jedilnici uredi pomožna skupna ležišča. Dejansko bi ta "skromnost" ponudbe in možnost, da boš spal v jedilnici in ne v dvoposteljni sobi, marsikoga odvrnila od nameravane ture, čez komot ga pač ni.
(+13)všeč
darinka414. 09. 2024 21:30:07
Se spomnim leta nazaj je bilo tako kot opisuješ. Vsi tisti , ki nismo dobili za spat , smo plačali polovico cene spanja in so nam prinesli jogije v jedilnico. Kar dosti nas je bilo. Sploh ni bilo slabo tako spati. Nikogar niso pustili zunaj. Na Pogačnikovem domu na Kriških podih.
(+4)všeč
dprapr14. 09. 2024 21:53:49

Manj obiska je samo tam, kjer ni koč. In tam tudi internetna povezava s svetom običajno ni dobro pokrita. To ugotavljam pri sosedih.
Glede tistega spanja na hodnikih, na podestih, na tleh jedilnice,…Hitro sem imel tega dovolj in sem raje spal zunaj. nasmeh
všeč
zokipoki14. 09. 2024 22:23:21
@jax tudi jaz sem bral danes ta članek, in mislil podobno.
@turbo, res se lepo bere, sploh zadnji odstavek se bere privlačno.

Zdi se mi, da bi obisk v gorah zmanjšalo le zaprtje koč v visokogorju, pa bi mogoče ostala le skromna zavetišča, dokler ne bi pogorela, kot na Korošici, ali pa propadla. Ostal bi le spomin zgodovine. Konec koncev se bo to vsekakor zgodilo, pa mi rečite, da sem pesimist! narava si bo vzela svoje, gorski samotarji bodo pa dobili nazaj svoj prostor in mir. Človek je samo nekdo, ki gre mimo!
(+2)všeč
asdf14. 09. 2024 22:32:33
Tule isti strokovnjak razlaga, kako ljubi visoke parkirnine.

https://www.youtube.com/watch?v=gTqSEDUgCmQ&t=57s
(+2)všeč
jax14. 09. 2024 22:51:21
@turbo
Iskreno povedano, kaj pa je - z izjemo rezervacij - v današnjih kočah toliko drugače? Okej, ponekod so uredili sobe, ampak meni se zdi, da so glavnina ponudbe planinskih koč (sploh tistih "pravih", torej visokogorskih z vsaj nekajurnim dostopom od najvišje ceste) glede prenočišč vendarle skupna ležišča. Čeprav obstaja oboje. Glede hrane se niti ne spomnim, da bi ponujali kaj dosti več kot tisto, kar si navedel, morda še kako sladico, kake posebne izbire pa niti ni. Kar je prav.
Glede sistema rezervacij pa se absolutno strinjam. Saj je zadnjič v Tedniku tudi kar nekaj oskrbnikov jasno povedalo, da je stvar preveč rigidna in so bolje shajali s prejšnjim sistemom. Ta sistem koristi zgolj PZS in tujim turističnim agencijam, zaposlenim in obiskovalcem koč pa nikakor ne.
Aja, in mimogrede, še nekaj - letos sem prvič v življenju rezerviral prenočišče v koči v švicarskih Alpah. Niti slučajno niso zahtevali nobenega plačila vnaprej. Samo mimogrede.
(+8)všeč
Kafetarca15. 09. 2024 07:31:37
TUdi jaz mislim, da so koče, ki so v bistvu že gostilne, glavni vir tistih hojladri pohodnikov. Veliko ljudi sploh ne gre hodit tja, kjer ni koče z neko obsežno kulinarično ponudbo.

In pričakovano - tam, kjer ni koče, ali pa kjer je dolgo ter strmo za hodit, je po navadi na srečo največji mir.
(+5)všeč
miri15. 09. 2024 08:29:44
In tako imamo izbiro. A ni fajn?
(+1)všeč
korl15. 09. 2024 10:12:57
Ma dejte no (miri ne leti nate, ki si se zadnji oglasil ...
Eni in isti že leta jokate in stokate na tem forumu o istih stvareh. Hkrati non stop poudarjate, da sploh ne hodite v Bohinj, ne plačujete cest in parkingov, nikoli ne prespite v naših neuglednih kočah kjer je itak vse zanič in predraga hrana, v hribe hodite večinoma v Karnijce in v Dolomite ali v Avstrijo in seveda niste vključeni v oderuško PZS, ampak ste registrirani pri sosedih.

Seveda nekaj počnete tudi doma ves čas: uporabljate poti PZS in parkirate dva ovinka nižje od nas ostalih ter se tresete, da bo ob povratku položnica. In kakor bi rekel moj prijatelj iz Trente za take: Kaj imamo mi domačini od teh enodnevnih švercarjev? Nič. Samo usr*t se gredo zjutraj nekam v bližini parkirišča, potem pa preden gredo nazaj, vržejo še prazno piksno od pira v grmovje. Tudi če jih nikoli več ne vidim"

No zdaj se pa seveda oglasite po ustaljenem vrstnem redu velik nasmeh
(+13)všeč
asdf15. 09. 2024 11:06:18
Zakaj bi pa moral tvoj prijatelj iz Trente kaj imeti od ljudi, ki gredo od tam v hribe? Saj pa se imamo menda pravico gibati znotraj lastne države. Ko on pride v Ljubljano, tudi nimam nobene koristi od njega, pa prišlekom vseeno ne omejujemo dostopa in jim omogočimo parkiranje po normalnih cenah, kjer razmere to dopuščajo.
(+16)všeč
Jusk15. 09. 2024 19:17:25
@korl brezveze se oglašat tukaj,saj vidiš da je hujše kot v kakem vrtcu,pusti jim veselje da se oglašajo in zasmetijo skoraj vsako temovelik nasmeh
(+1)všeč
lino15. 09. 2024 19:18:42
Korl, tvoj blog je kar malo neuglajen in robusten. Ni primeren za nežna in občutljiva planinska ušesa in oči. Je kar malo robat za nas uglajene in spedenane in fine (oh in sploh) planince. Vsaj malo bi lahko vse skupaj zavil v celofan in dodal kakšno cvetlico ali pohvalo. Sem kar malo znerviran in razburjen glede na tvoj odnos do nas finih in kool planincev. Zelo rad sem hodil v Bohinj, ampak zdaj bom denar namesto za parkiranje raje porabil kod drugod in si na ta račun privoščil kakšen sendvič in čisto studenčnico! nasmeh
(+4)všeč
Jusk15. 09. 2024 19:42:02
@lino sendvič s polijem in pol litra vode trgovske znamkevelik nasmeh
(+1)všeč
lino15. 09. 2024 20:55:37

Jusk, sedvič s polijem je že kar luksuzna varianta. Bom raje malo varčeval in si privoščil ugledno salamo znamke Pasja radost. Moj dedek je večkrat omenil to nadstandardno salamo Pasja radost. Za odžejanje pa res industrijsko vodo trgovske znamke s popustom in v akciji! velik nasmeh
(+2)všeč
turbo15. 09. 2024 21:03:52
Pasja radost je odlična, ne pozabi na čebulo. Če ne boš v TNP, kjer je odprt ogenj prepovedan, pa zakuri nekaj dračja in jo speči, to šele tekne nasmeh
(+4)všeč
lino15. 09. 2024 21:11:23

Če pa Turbo doda še svoja odlična priporočila in navodila, potem pa jaz zmrznem in odneham. velik nasmeh
(+1)všeč
Stranica:123...10111213
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići