Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasaj
jerque / Zadnja sporočila

jerque - Zadnja sporočila

Začete teme:
jerque18. 03. 2024 23:02:19
Preden "udari" pomlad in z listjem marsikaj zakrije, je bilo treba izkoristiti čas za še eno "arheološko" odpravo. Tokrat na Hrušiško planoto, natančneje v Podkraj vzdolž nekoč pomembne ceste med Kalcami in Colom. Tam se je namreč ohranilo nekaj utrdb t.i. Alpskega zidu (it. Vallo Alpino), ki ga je Italija pred izbruhom 2. sv. vojne zgradila vzdolž celotne kopenske meje. Če so se bali celo zapriseženo nevtralnih Švicarjev velik nasmeh, ni čudno, da so ga gradili tudi ob nekdanji rapalski meji. Ravno utrdbe pri Podkraju so nekako uspele preživeti do danes in so tudi označene na OpenStreetMap, če je le zoom dovolj velik. Tamkajšnja imena bodo uporabljena tudi tu.

Glavna cesta Kalce - Col obvozi vaško jedro Podkraja (kjer je cerkev), kjer se od nje odcepi levo (glede na smer iz Kalc) cesta proti jedru, je izhodišče naše poti oz. na hribe severno od Podkraja. Ob cesti je manjši prostor s tablo o okoliških poteh. Že za ca. 5 vozil bi PMSM bilo potrebno nekaj "tetrisa", če je slučajno "ruker", je parkirišče še ob pokopališču zahodno od vaškega jedra, ki je s hribov bilo videti ves čas prazno, je pa seveda potrebno malo dlje stopiti po cesti.

Takoj za izhodiščem se desno (spet glede na smer iz Kalc) navzgor odcepi kolovoz z uradnimi potmi proti Javorniku, Sv. Duhu in Križni gori. Bunkerje bomo našli, če se za začetek držimo poti proti Javorniku. Že pred razcepom bomo v gozdu na naši desni opazili neko valjasto betonsko gmoto, ki bi kaj lahko bila zaklonišče, po vojni pa so ji verjetno spremenili namen in dozidali še "vetrolov" z zaklenjenimi vhodnimi vrati. Ne predstavljam si namreč, da bi zgolj za navadno "šupo" porabili toliko betona in izbrali takšno obliko. Morda bo to "zaklonišče R1 ID 2-145". V neposredni bližini je še betonska pregrada čez grapo z nekaj majhnimi kvadratstimi odprtinami. Najbrž bi to prej služilo za kakšno protipehotno obrambo kot pa jez ob hudourniku? Kakorkoli, kmalu za tem sledi razcep poti, mi gremo desno proti Javorniku. Malo naprej bi po zemljevidu dejansko moralo biti omenjeno zaklonišče, ampak na tistem mestu je samo težko prehodno naravno skalovje (skorajda že balvani), ki bi morda lahko služilo kot zasilni zaklon ob partizanskem načinu bojevanja, česa zidanega pa tam ni bilo moč opaziti.

Kakorkoli, vzpenjamo se naprej proti severu in kmalu znova na desni naletimo na "center odpora 233 ID 2-144". Pravzaprav ga kaj lahko zgrešimo, ker je s poti "zakamufliran" s šavjem in ga izdaja le "flika", navidezno iz gladke skale. Ko ga enkrat vendarle lociramo, ga lahko obkrožimo in si ogledamo, kako se vidi skozi vse šavje. Ima tudi dva vhoda (proti jugu in vzhodu) ampak brez jamarskega znanja in opreme ne pridemo kaj daleč.

Ko napredujemo še malo proti severu, naletimo že na "center odpora 232 ID 2-143", ki pa je vendarle nadzemni bunker in ga res ne moremo zgrešiti, opazimo pa lahko tudi strelno lino.

Še malo nadaljujemo po uradni poti proti severu, ko pot pokuka iz gozda, bomo na levi na pobočju navzgor opazili že naslednji bunker "center odpora 231 ID 2-142". Zdaj, ko vendarle še ni tiste prave pomladi in trava še ne raste, si lahko privoščimo "luksuz" in se brez povzročanja škode poženemo po pobočju navzgor kar naravnost prek "travnika" s suho travo, ki je lani očitno sploh niso kosili. Sicer bi ostali dve daljši poti. Ali gremo nazaj do razcepa in bunker doežemo prek Sv. Duha, ali pa nadaljujejmo še naprej proti seveu, po zemljevidih sodeč so tam "neplaninske" poti proti Srednji gori in od tam dosežemo pot iz Sv. Duha. No, ko tako ali drugače dosežemo omenjeni bunker, opazimo, da ima vhod v nekoliko razvejano notranjost. No, kot sem nekje drugje že ugotavljal, je treba paziti na glavo, ker so Italijani takrat očitno bili med nižjimi. Ko po nekoliko strmejšem terenu obkrožimo bunker, opazimo, da ima tudi globok jašek z "lestvijo" iz U-klinov. Toliko "jajc" pa vendarle nisem premogel, da bi se spustil, nenazadnje pa niti nisem imel naglavne svetilke.

Malo višje pa še en kamnit bunker, ki ga sploh ni na zemljevidu. Verjetno je to drugi del "centra odpora 231 ID 2-142" in sta morda (bila) tudi podzemno povezana. Kajti, ko takoj za vhodom se stopnice prično spuščati navzdol. Vendar pozor, stopnice so dodobra prekrite z naplavljeno zemljo, tako, da so postale kar gladko pobočje. In Bog ne daj, da nam zdrsne, ker lahko na koncu stopnic pristanemo v nekem "breznu". No, ko ga posvetimo z baterijo, vendarle ni tako globoko, seveda pa nisem raziskoval dalje, ker vprašanje, če bi se sploh dalo zlesti ven. Mmg.,na začetku teh stopnic so zrasli za "samo" 9 desetletij že kar lepo veliki kapniki.

Zdaj pa za nekaj časa dovolj bunkerjev. Kajti od tu vodi proti Sv. Duhu nemarkirana vendar solidno uhojena stezica, ki jo pozna tudi maPZS. Steza preči sicer kar precej strmo južno pobočje Srednje gore, zagotovo prestrmo, da bi se kar naravnost zapodili proti vrhu. Ni najprimernejše za vrtoglave, vendar je prvi del kar lep. šele ko prečkamo neko vlako pri sedlu med Srednjo goro in Sv. Duhom, postane nekoliko bolj zoprna, težje sledljiva in tudi začne se vzpenjati. No sčasoma vendarle dosežemo cerkvico sv. Duha, ki se očitno prenavlja, zvonca na presličastem zvoniku nad vhodom mi ni uspelo pozvoniti, ob cerkvi je vpisna knjiga, ob vsej silni količini klopi naokoli pa domnevam, da gre za kar priljubljen cilj.

S Sv. Duha pa končno spet na markirani in nekoliko širši poti, najprej na sedlo in nato po severnejši različici skozi gozd do Križne gore. Očitno sem vmes spregledal krajši odcep do Škol(j)a, tam naj bi bilo razgledišče. Križna gora premora stolp, kamor se prileze po dveh strmih lestvah. Pa stolp niti ni tako potreben, lepi razgledi proti Podkraju in dalje proti delom Nanosa se odpirajo že s kovanega križa malo pod vrhom. Ob križu je tudi vpisna knjiga, naokoli pa nekaj klopi, vendar ne toliko kot na Sv. Duhu.

Sledi pa spust po južni markirani poti. Ki na začetku preči zelo strmo pobočje. Bolje niti ne pomisliti, kako bi se končalo ob morebitnem zdrsu. No, sčasoma se pot vendarle "normalizira", takoj za razcepom neposredne poti prot Sv. Duhu je nekaj metrov "zajle", potem pa se že vrnem do izhodišča.

Ampak zemljevid pravi, da je še nekaj alpskozidne "robe" še na drugi strani ceste in tudi opaženo je bilo že ob prihodu. Torej se odpravimo kar po glavni cesti proti Kalcam, po pribl. 400 metrih, nasproti obcestne kapelice, se na desni nahaja manjši Majerjev grič, na njem pa "zaklonišče R2 ID 2-147", pravzaprav okroglo, "tobruku" podobno strojnično gnezdo. V "zimskih" razmerah ga lahko zlahka dosežemo kar počez s ceste skozi gozd, sicer pa do vhoda v notranjost pripelje nek jarek iz zahoda, nisem preverjal, od kod točno.

Če od kapelice nadaljujemo še nadaljnjih pribl. 400 m, takoj za gradbiščem neke večje stavbe (najbrž kakšne obrtne delavnice) ob gozdnem robu desno dosežemo še "center odpora 234 ID 2-151", ki ima vhod na vrhu zaprt z rešetko, če ga v goščavi uspemo obkrožiti, pa opazimo, da je postavljen na skali s kraško jamo na dnu.

Ob vrnitvi pa še postanek v Hrušici, ki sem jo imel že dolgo "na piki" in sodeč po hišnih številkah sodi pod Podkraj. Tam so ostanki velike rimske utrdbe Ad Pirum, ki je varovala nekoč pomembno cesto me Emono in Oglejem. Gostilna Stara pošta je bila zaprta in se bo po napisu sodeč odprla šele 30. aprila. V njej je sicer tudi manjši muzej z arheološkimi najdbami, ki pa jih tako in tako niso našli veliko. Ko sem poškilil skozi okensko šipo v muzejski del, je bilo videti, kot da muzejsko sobo prenavljajo. Je pa zato v okolici urejen arheološki park pos skrbništvom Narodnega muzeja Slovenije z ohranjenimi temelji obzidja, stolpov in tudi srednjeveške cerkve sv. Jedrti tik ob gostilni, povsod po parku pa se najdejo številne večjezične informativne table. Del na tisti strani ceste, kjer je gostilna, je manjši in nekoliko spominja na mestni park, na drugi strani ceste je pa že prava mini pohodniška pot vzdolž zidu, ki zahteva že primerno pohodniško obutev. Ta del se tudi povzpne za pribl. 40 metrov, nato se obrne proti vzhodu in se takoj spusti nazaj proti jugu, dokler se na lepem ne znajdemo pred zasebno posestjo hiše. Ne vem, kako je uradno, ampak ob ostankih prečnega zidu, ki je ločeval severnega od južnega dela utrdbe, se je moč vrniti nazaj do vzhodnega zidu in čez cesto do gostilne. Vsekakor je cesto potrebno prečkati zelo previdno, ker je takoj za nepreglednim ovinkom iz smeri Kalc, občina pa zaenkrat še ni postavila kakšnega opozorilnega znaka.
jerque8. 07. 2023 11:29:42
Dal sem že pod novice, pa je nekje obtičalo...

Obetajo se zapornice in plačljivost cest in tudi parkirišč čez Vršič in v Vrata. Za tiste v tranzitu, ki bodo Vršič prevozili dovolj hitro, bo brezplačno. Predvideva se tudi javni prevoz po sistemu "P plus R", ki naj bi začel voziti že ob 5h zjutraj, da bo primeren tudi za planince.

Več: https://n1info.si/novice/slovenija/konec-prometnega-kaosa-na-vrsicu-obetajo-se-zapornice/
Komentari:
jerque15. 04. 2024 20:15:46
OK, hvala.
jerque14. 04. 2024 22:43:24
Ni kviz, temveč me res zanima, ker nimam pojma. Upam, da se bo sliko dalo primerno povečati, sicer jo bom moral dati na drug strežnik.

Nastala je prejšnji vikend med potepanjem po "avtocesti" okoli Soriške planine. Natančneje, na Slatniku. Če naj verjamem zemljevidom, sta tam blizu skupaj kar dva Slatnika (?!?). To je nastalo na vzhodnejšem ("samo" 1599 m) oz. tistem, kamor najprej pridemo, če se z Lajnarja (kjer se konča večina žičnic na Soriški pl.) odpravimo proti zahodu in potem ali proti Možicu ali drugam. No, zahodno od vrha tega Slatnika se na pobočju najdejo (najmanj) trije nadzemni bunkerji Alpskega zidu in slika je nastala skozi lino (zato takšen rob) iz notranjosti najzahodnejšega in hkrati najjužnejšega oz. tistega najbližje grebenski poti.

Za pomoč najprej tisto, kar poznam. V levem zgornjem kotu bi moral biti zahodnejši Slatnik (s 1609 m nekoliko višji od tega; mmg., tudi pod njim je bunker), na sredini se vidi delno zakrita nekdanja italijanska vojašnica Slatnik, danes ovčarski stan Kor, sam Kor zakriva rob line desno zgoraj, v ozadju bi se pa moralo videti še nekaj višjih gor v belem. Ali je možno, da je najvišja med njimi (tista prav nad vojašnico) Triglav?

Ko smo že ravno v teh koncih. Ko so Italijani še kukali iz kupole na Možicu in tudi s še ene obunkerjene vzpetine malo pred njim, so se lahko dodobra nagledali jezera. PMSM je to lahko samo Bohinjsko jezero?
jerque24. 03. 2024 22:47:14
Tokrat (v soboto zjutraj) iz (Dolnje) Planine na Grmado. Tudi tam je namreč nekaj preživelih utrdb it. Alpskega zidu (moj edini vir je tu) in sicer v še boljšem stanju kot okoli Podkraja. Pravzaprav bi lahko služile kot nekakšno ogrevanje pred "lutanjem" po podzemnih labirintih okoli Unške koliševke. Hkrati pa je tudi neke vrste božja pot s številnimi znamenji in cerkvami. Če nas nič od tega ne zanima, je pa vsaj nekaj lepih razgledov.

Začnemo pri planinski župnijski cerkvi sv. Marjete, kjer se tudi sicer pričenja uradna markirana pot. Blizu cerkve je tudi nekaj parkirnih mest in kadar ni maš oz. drugih verskih obredov, bi se moralo zlahka najti prosto mesto.

Že ko prečkamo glavno cesto in se pot niti še ne začne dobro vzpenjati, lahko pred seboj že ugledamo naš cilj, pravzaprav nekakšen dvojni vrh, Grmada bi morala biti lev vrh, čeprav od tu ni videti, da je po uradnih podatkih malenkost višja od desnega Kolka. Se pa vsekakor vidi, da je vzhodno pobočje zelo strmo in da bo pot vodila nekoliko naokrog. Čeprav obstaja kar nekaj bližnjic, se splača držati markirane poti (markacije spočetka usmerjajo proti Pl. gori), ker je ob njej kar nekaj zanimivosti. Ena prvih je mejni kamen št. 48. Po letnici 1920 je več kot očitno, da določa nekdanjo rapalsko mejo in po naknadnih preverjanjih se je severno od Planine res "odlepila" z glavne ceste nekoliko v hrib, stekla ravno mimo tega mesta in nato proti Haasberku razdelila Planino. Ko takole "kontrabantsko" vstopimo na nekoč "italijansko" ozemlje, se začne "verski" del poti, ki se med prečenjem strmega pobočja tudi konkretno vzpenja. Kmalu za mejnim kamnom namreč sledi razpelo, potem pa nekaj kipcev raznih svetnikov (ob enem piše, da gre za sv. Antona, ostalih ne prepoznam), katerih slike sem že nalepil v posebno temo o križih in kapelicah, dokler ne prisopihamo do priključka poti iz Lepene, kjer stoji novejši lično kovan križ v spomin na nedavno epidemijo.

Pri tem razcepu pa se prične. Zelo kmalu na desni opazimo v skalo izdolbene neke "predore", sicer tako nizke, da se lahko skozi priplazimo kvečjemu po vseh štirih, dopuščam pa možnost, da so že delno zasuti. Zraven pa jarek, ki pripelje do z betonom obokane luknje, ki je že dodobra zasuta. Domnevam, da je to tista najmanj ohranjena utrdba od treh z uničenimi bojnimi bloki. Nekateri zemljevidi temu območju pravijo Hrbce in zaradi lažjega razločevanja bom to ime uporabljal tudi tu.

Od tu se pot vzpenja še naprej, dokler sčasoma ne dospemo do Marijine cerkve oz. v registru kulturne dediščine "Cerkev Marije pribežališče grešnikov", na karkoli naj bi že s tem namigovali. Je pa kar velika cerkev za lego "sredi ničesar" in se mi zdi, da po velikosti nič ne zaostaja za župnijsko, kjer smo štartali. Še malo pred cerkvijo pa se nahaja kapelica Matere božje s kar velikim kipom Križanega. Pri tej cerkvi je tudi večji razcep, od tu dalje gre svojo pot Jakobova pot proti 2860 km oddaljenemu Santiagu de Compostela, kar nekaj neuradnih uhojenih poti gre naravnost proti Grmadi (mmg., glede na uhojenost teh bližnjic bi sklepal na precejšen obisk, vendar na celotni poti tja in nazaj nisem srečal žive duše), vendar se še naprej držim markirane poti, ki od tu dalje vodi že po kar precej lepi makadamski cesti in tudi kar dosti ovinkari. Naslednji cilj namreč še ni Grmada.

Kjer se tudi uradna pot proti Grmadi odcepi desno, nadaljujem še malo po cesti proti zahodu in kmalu na desni naletim na novo utrdbo. Imena lokalnega vrha, pod katerim leži zgornji bojni blok, nisem uspel izvedeti, zato jo bom imenoval kar Planinska gora. Ko zagledamo ta bojni blok, se ne zapodimo po travniku naravnost do tja, kajti nekaj metrov naprej bomo opazili še vhod v podzemne tunele, ki je odprt in relativno lahko dostopen. Ti tuneli verjetno marsikoga spomnijo na v zadnjem času že dobro znane Hamasove pod Gazo, mene pa na čas, ko sem se prvič resneje srečal z računalniki in je bila silno popularna igra Doom, kjer se je treba prebijati po labirintih podobnih tunelov in spotoma postreliti vse, kar ti prekriža pot. No, na srečo nam v teh utrdbah nihče nič noče, zato namesto motorke (ah ja, tudi to je bila ena od "for" igre, da si jo lahko poiskal v skritih sobah in si nato dal duška velik nasmeh), nožev in podobne krame raje vzemimo dobro svetilko in pazimo na dobesedno vsak korak, da se ne spotaknemo ob kakšnem kamnu na tleh ali ob ozkih in globokih odtočnih kanalih, ki nas na enem ali drugem robu ves čas spremljajo. Za razliko od Unške koliševke tu ne gre za razvejan labirint, zdi se, kot da je en glavni tunel, ki nenadoma zavije desno in ugledamo luč na koncu tunela in se po stopnicah povzpnemo... do jaška. Aha, tu je verjetno bil uničen opazovalni blok z jekleno kupolo. Kakšen prosti plezalec bi morda tu lahko zlezel ven, ostalim pa ne preostane drugega, kot da se vrnemo po isti poti.

Od vhoda še kratek vzponček do bojnega bloka, kjer je tudi mogoče vstopiti v notranjost. Vendar ne kaj daleč, ker pot do dveh strojničnih gnezd ni ravno dolga, naravnost pa nas zaustavi privarjena ograja. Še dobro, ker je za njo kar globok jašek, opozoril na stenah pa se v živo ne vidi tako dobro kot so uspela na slikah. No, očitno prej v podzemlju nisem bil dovolj temeljit in nisem našel tega jaška. Tudi zunaj sem hotel najti tisto opazovalnico, kjer se je prej bilo treba obrniti, ampak kaže, da sem pod zemljo toliko izgubil občutek za orientacijo, da mi nekako ni uspelo "rekonstruirati" tega položaja. No, sem pa ugotovil, da so vsaj tu vojakom privoščili kar lepe razglede naokoli.

Sedaj pa končno na Grmado. Po uradnem odcepu sem očitno malo prehitro skrenil po najbližji poti in zgrešil razgledišče. Ampak nič hudega. Na vrhu namreč najdemo betonsko mizo (na njej ni "smernika") in škatlo z vpisno knjigo, zraven je 3 leta stara klopca, pred njo pa so posekali nekaj drevja, tako da lahko kar sede občudujemo razgled na Planinsko polje. Ampak če malo pogledam po pobočju, se mi zazdi, da ima ena skala malo pod vrhom nekam nenaravno raven vrh. K sreči je pobočje ravno še toliko strmo, da mi z nekaj gamsje spretnosti uspe po slabo uhojenih potkah priti do tja in izkaže se, da je se tam v resnici nahaja opazovalnica. Še več, njena lina je celo uspela preživeti vsesplošno plenjenje železa pred pribl. pol stoletja. Ker še nisem vedel, da bom odkril pot do notranjosti, sem še slikal skozi lino noter.

Nazaj na vrh. Opazimo, da ena od uhojenih potk vodi čez neko "izboklino". Že prej s ceste sem opazil, da je tam bojni blok še tretje utrdbe, ki jo bom imenoval Grmada. Ko jo obkrožimo, znova najdemo vhod, vendar POZOR!!!, tokrat je treba res paziti, ker se kmalu za vhodom nahaja smrtno nevarna past. Če namreč nimamo svetilke in pozorno ne gledamo pod noge, nas na lepem preseneti zelo globok jašek, nezavarovan in brez kakršnihkoli predhodnih opozoril! Ob jašku se nahaja tudi lestev, vendar nima smisla plezati po njej, ker bomo kasneje našli elegantnejši način, da pridemo do dna. Če se prebijemo mimo te pasti, tudi sicer ne bomo prišli kaj daleč, ker se pot kmalu konča v strojničnem gnezdu.

Če se namesto po markirani poti spustimo po uhojeni poti proti jugu, bomo z nekaj pozornosti našli še vhod v podzemne tunele utrdbe Grmada. Čeprav ni tako nevarno, je vseeno potrebno biti previden, da se ne spotaknemo v nekaj plitvejših jaških oz. odtočnih kanalih na enem ali drugem robu. Čez čas dosežemo pravo pravcato križišče štirih poti. Levo dosežemo dno navpičnega jaška z lestvijo. Skoraj gotovo je to tisti "smrtonosni" jašek iz bojnega bloka. Če bi tam zavili desno, bi kmalu uzrli dnevno svetlobo in po stopnicah dosegli opazovalnico, verjetno tisto, ki sem jo že prej odkril tik pod vrhom. Lahko pa nadaljujemo naravnost, predor čez čas zavije desno in po stopnicah dosežemo še eno podobno opazovalnico.

Če se od tu nameravamo vrniti v Planino, je najbolje nadaljevati po neuradnih vendar dobro uhojenih bližnjicah proti jugu in kmalu dosežemo ali Marijino cerkev ali tisti razcep ob kovanem križu (tu je "sestop" na uradno pot zaradi strmega zaključka nekoliko težji). Ko se že kar precej spustimo in se vrnemo na jugoslovansko stran nekdanje rapalske meje, sledi še en razcep. Markirana pot gre levo, lahko pa tu naredimo krajši ovinek in nadaljujemo po Jakobovi poti naravnost. Kmalu dosežemo ruševine cerkve sv. Duha. Kolikor sem uspel najti, je bila spomladi 1943 požgana v bojih med partizani in "belo gardo" (takrat verjetno še lokalno vaško stražo). Kakorkoli že, ruševine so danes videti slikovite, je pa že na prvi pogled očitno, da se ni najbolj pametno zadrževati pod njimi. Poleg ruševin je postavljen očitno še zelo svež lesen stolp, kjer lahko tudi pozvonimo. Od tod se še dalje spustimo, kmalu zavijemo levo in prispemo v (Dolnjo) Planino.
jerque24. 03. 2024 08:35:55
Če se iz Planine odpravimo proti Grmadi ali drugim ciljem na Planinski gori, je predvsem na odseku med mejnikom rapalske meje in priključkom iz Lepene prava "božja pot" z razpeli in kipci raznih svetnikov, ob razpotju pa je novejše razpelo z lično kovanim križem. Še malo naprej proti Marijini cerkvi ahko v neki vdolbini podrtega dreveda zagledamo še nekaj "jasličastih" figur.
jerque24. 03. 2024 08:23:00
Hvala za komplimente. nasmeh Vse, kar vem o teh utrdbah, je sicer od tu, nekje pri sredini je treba poiskati in po možnosti razširiti skupino Podkraj - Farmance. Očitno sem nekako zgrešil temnejšo mitralješko kupolo, če kdo ve kaj več, kje se nahaja, bom ob priliki gotovo še kdaj šel mimo Podkraja...

Sicer je pa že nekaj materiala z nove "odprave", ko bo čas dopuščal, bom objavil v ustrezni temi.
jerque19. 03. 2024 16:17:36
Da ne odpiram nove teme, bom "recikliral" kar tole svojo. Kdor hoče z Vršiča naskakovati okoliške "kuclje", naj pohiti, dokler je sploh še kaj parkingov. Letos bo še po starem, drugo leto se začne rekonstrukcija ceste (torej polovične in občasno tudi polne zapore), spomladi 2026 pa se bo število parkirišč občutno zmanjšalo. Tudi zapornice so še v igri, trenutno potekajo ustrezni administrativni postopki. V Vratih pa bi se lahko spustile že čez dobra dva meseca.

Več: https://n1info.si/novice/slovenija/na-vrsicu-ze-zdaj-kaos-kmalu-pa-bo-se-huje-ukinjajo-vecino-parkirnih-mest/

Čisto iz firbca me zanima, ali je podoben kaos tudi na Predelu.
jerque18. 03. 2024 07:22:35
Malo pod vrhom Križne gore nad Podkrajem se nahaja, kot že ime namiguje, lično kovan križ. Ker je nad zelo strmim (in razglednim) pobočjem, se ga je dalo slikati samo od strani. Pod križem se je možno tudi "štempljati".

Križno goro se ponavadi kombinira s sosednjim Svetim Duhom, kjer lahko, znova že po imenu sodeč, pričakujemo manjšo cerkvico sv. Duha, ki se trenutno prenvalja, ob njej je pa kar nekaj klopc in seveda nova vpisna knjiga. Nahaja se malo pod vrhom, so pa nekoliko omejene možnosti iskanja najboljših položajev za slikanje. Obiskovalci imajo tudi možnost pozvoniti.
jerque15. 03. 2024 11:30:01
Pripomba verjetno leti name kot avtorja opisa iste poti. Predvsem čas vzpona naj bi bil zelo "šprinterski".

Podatek o dolžini velja za eno smer od parkinga pri sežanskih gasilcih do vrha. Ocenil sem ga sam na podlagi GPS tracka. Kot se vidi, je na poti kar precej deviacij do raznih zanimivosti, ki sem jih pač ocenil bolj čez palec in odštel od skupnega časa 3h in še nekaj. Ne dam pa roke v ogenj, da se nisem kje zaračunal že zaradi tistega nesrečnega 60tiškega sistema pri časovnih enotah...

Udaril sem tudi nekaj bližnjic. Najprej kar občutno med Orlekom in Fernetiči, potem že kar precej visoko z it. poti 3 do 45 in tudi do samega "stolpa" sem stopil direkt po označeni poti, ki ne pelje čez slovensko ozemlje. Pravih postankov vse do vrha ni bilo, če ne štejemo branja tabel in slikanja, tempo recimo da je bil primeren neki povprečni odrasli osebi, morda sem malo bolj "stekel" samo čez same Fernetiče zaradi prometnih cest.

Mmg., tista prva bližnjica ni bila zaradi same bližnjice temveč zaradi dostopa do Orleške drage, morda še najmarkantnejše kraške zanimivosti ob celotni poti. Gre za neke vrste lažjo verzijo Unške koliševke, kamor se zlahka spustimo po spiralnem kolovozu, žal pa ni tunelov. nasmeh Morda je to lahko podaljšek izleta v sam ŽMK, čeprav uradno ni njegov del.

Glede morebitnih ponovitev pa predlagam planiranje v jesenskem času, ko se Kras obarva rdeče in rumeno.

Za konec, če je ocena časa res napačno izračunana ali če je moj tempo res preveč nestandarden, vidim, da imam še možnost popravljanja opisa poti, in lahko debato nadaljujemo pod njim.
jerque1. 03. 2024 13:20:47
Nikjer ne piše, da bi v tej temi bili omejeni izključno na ozemlje Slovenije, je pa itak čisto blizu. Torej, na "podstrešju" se je našlo nekaj materiala iz "juriša" na Sabotin kakšno leto nazaj. Če hodimo po grebenski poti ravno tam, kjer poteka tudi državna meja, lahko kakšen meter od poti na italijanski strani opazimo križ. Takrat je še nedvomno veljal schengen, zato lahko stopimo bližje in opazimo, da gre za kapelico oz. nišo brez kipca. Me prav zanima, ali je to kakšen uraden del "zone sacre" (nekakšen ekvivalent naših spominskih parkov NOB), ki so jo Italijani med vojanama urejali po celem območju Sabotina na čast tiste slovite 6. ofenzive, ko so zavzeli Sabotin in s tem tudi Gorico. Ali pa jo je kdo postavil privat na čast kakšnemu padlemu svojcu?

Ko smo že na Sabotinu, še ena kapelica je bila opažena ob enem zadnjih ovinkov ceste, ki nekje iz doline pripelje do "koče" (nekdanje obmejne postojanke JNA) na Sabotinu.
jerque25. 02. 2024 22:09:13
Danes spet delal vojaško zgodovinsko turo od rimske utrdbe Lanišče do italijanske alpskozidne vojašnice Casermetta De Cesaris. V zračni črti sta si si sicer dokaj blizu, ampak če nočeš hoditi po glavni cesti, je vsaj po razpoložljivih zemljevidih sodeč treba iti kar naokoli mimo tega razgledišča pod Srnjakom velik nasmeh. Ker sem popoldne imel neke druge stvari in ker je za popoldne bila napovedana možnost dežja, sem storil nekaj za moja filozofska načela naravnost blasfemičnega. Namesto da bi štartal kje v dolini, npr. v Logatcu, sem se zapeljal kar do Lanišča in parkiral v neposredni bližini rimske utrdbe, ki je sicer označena na glavni cesti, zraven pa se najde nekaj prostora. Pred samo utrdbo sta dve inf. tabli, če kdo ne razume slovensko, je na drugi strani še prevod v angleščino.

Od utrdbe pa, kot že rečeno, proti razgledišču in to kar po markirani poti, ki sicer iz Logatca vodi mimo Novega Sveta, Lanišča, razgledišča do Grčarevca, po severnem robu Planinskega polja in se nato vrne v Logatec. Pot gre sicer po cesti malo pod razglediščem, do samega razgledišča se moramo že prej odcepiti s ceste po ločeni markirani poti ali pa skrenemo tik pod njim. No kakorkoli, po količini klopc bi se dalo sklepati, da gre za kar priljubljen cilj. Svoje je dodala še neka zavarovalnica v italijanski lasti s svojo "klopco ljubezni", ki je bila zavita v zelen polivinil. Kot kaže, te klopce že dobivajo podobno vlogo kot tisti razvpiti rumeno modri "bankomati" ATM, ki že nekako nakazujejo, da je kraj turistično "ausglajzal" in da velja razmisliti o izogibanju. velik nasmeh No pa pustimo te klopce, z "orlovskega gnezda" se odpirajo potencialni razgledi proti vzhodu. Obetal sem si predvsem od Planinskega polja, ker me je zanimalo, ali je poplavljeno, vendar je ravno nad njim bila nizka oblačnost. Tam je tudi žig z vpisno knjigo. Sam sicer nikoli nisem videl pravega smisla v tem razen za priemere iskanja v visokgorju, ampak če so že lepo prosili za vpis, sem jim pač ustregel. Malo pod razgledno ploščadjo je bilo opaziti še eno nišo z nekaj italijanskimi imeni. Naknadna analiza je pokazala, da so Italijani pri po-WW1 razmejitvenih pogajanjih "razvodnico" (torej mejo) uspeli pomakniti kar precej proti Planinskemu polju, skoraj že do ceste od Kalc proti Planini, tako je to razgledišče bilo že kar globoko na "njihovem" ozemlju in logično so z razglednega mesta tudi sami hoteli opazovati, kaj tam spodaj počenja "vanjski neprijatelj".

Pri poti do "casermette" je zelo prav prišel maPZS, ki vsebuje tudi črtkano ne-PZS pot do tja. V glavnem, vrnemo se po direktni markirani poti do razgledišča, še preden pa dosežemo gozdno cesto, skrenemo levo na spočetka bolj slabo uhojeno potko, ki se sčasoma nekoliko izboljša. Zdi se, da je ta pot markirana s fluorscenčnimi pikami in črtami na skalah oz. drevesih, ponekod tudi s krogci v dveh odtenkih zelene. Sčasoma se znajdemo na kar lepi gozdni cesti, ki pa kasarno ravno obide, zato moramo malo pred prihodom na glavno asfaltno cesto skreniti levo na potko, ki nas pripelje naravnost do Casermette (v it. majhna vojašnica) E. De Cesaris (Italijani so objekte Alpskega zidu radi poimenovali po "narodnih herojih", ki so padli med ofenzivami soške fronte, in najbrž je tudi tokrat tako). Name je naredila precej večji vtis kot rimska utrdba, najbrž tudi zato, ker je precej večja in vsaj na zunaj deluje še kar ohranjeno. Dostop na dvorišče in s tem v notranjsost objektov ni mogoč, ker je zaklenjen, je pa možno slikati skozi rešetke, strelne line dveh vogalnih bunkerjev in tudi skozi okna na vzhodni stranici. Kdo spretnejši bi morda zlahka splezal skozi omenjena nezarešetkana okna v notranjost, ampak jaz nisem tako spreten, pa še vprašanje, če ne gre še vedno za vojaški objekt. Na dvorišču je namreč neka tabla, ki se jo da "prebrati" šele z zoomiranim slikanjem, in pravi, da je ta objekt med osamosvojitveno vojno TO uporabila kot skladišče municije. Če bi kasarno dosegli z druge strani, torej neposredno z bližnje glavne ceste, bi bil prvi vtis še veličastnejši in bi spominjal že na kakšen dvorec, kajti pot kot čez kakšen park pripelje mimo dveh nekoliko dvignjenih platform. Ni mi uspelo izvedeti, ali je gre za vodni rezervoar ali kaj drugega. Najbližji dostop z glavne ceste je poleg trikotne kapelice, vendar je gozdna cesta zabarikadirana z verigo in ne gre drugače, kot da jo prestopimo, ko gozdna cesta kmalu zavije proti desni, skrenemo na odcep levo in smo kmalu pri kasarni. Žal pa prav nikjer ni prav nobene oznake do te nedvomno zanimive točke, kot da bi še danes bila najstrožja "segretissima", in če zanjo ne vemo...

Vreme se je očitno odločilo, da ne bo dalo kaj dosti na šloganja UI algoritmov in da se bo nekoliko pohitrilo. Možnost padavin je bila napovedana šele za popoldne, že med potjo do te kasarne (ok. 9h zjutraj) pa je začelo blago pršiti in se ravno med ogledom kasarne že kar ulilo. Še dobro, da je avto bil dokaj blizu. Zato sem jo do tja ubral kar po cesti in se nisem ukvarjal z iskanjem morebitnih vzporednih potk. Do rimske utrdbe naj bi po cesti bilo samo 500m, ki pa so se kar vlekli. Na poti do tja sledi nemarkiran odcep prej omenjene gozdne ceste, ki kasarno obide, označen odcep do razgledišča, nato pa končno utrdba. Pred njo je bilo ob cesti opaziti streho še enega bivšega vojaškega objekta, vendar z jasnimi znaki naseljenosti in še zelo nedvoumnim opozorilom o zasebni lastnini, tako da... Ker v tem zdaj že nalivu res ni kaj pametnega za početi tam gor, sem se odpeljal proti Logatcu. Enkrat, ko bo tudi čas bolj dovoljeval, si bo treba v Podkraju, Hrušici... ogledati še več ostalin tako antičnih kot tudi modernejših "Rimljanov"...

Zdaj pa še rahlo off-topic. Do Gornjega Logatca (del ob vpadnici iz Kalc) se je dež vendarle že nekoliko unesel. Ker sem iz nekih "obveščevalnih" virov vedel, sem se tam napotil proti cerkvi Sv. Križa na vzpetini nad glavnim trgom (Tabor). Kajti za cerkvijo je vkopan še en bunker, do sedaj pa še nisem uspel ugotoviti, ali sodi v Rupnikovo linijo ali kakšno drugo štorijo.

Mi je pa ostalo ravno še dovolj časa in ravno idealni pogoji še za skok do ind. cone Zapolje severo od Logatca, do koder se iz središča kraja pride samo po lipovem drevoredu, kjer ni niti pločnikov (torej niti Logatčani ne morejo tja v službo na trajnostni način), nekje ob cesti se ja dalo parkirati in ob redkem prometu po njenem robu najprej dalo priti do manjšega spominskega parka na čast osamosvojitveni bitki na Cesarskem Vrhu. Še bolj zanimiv pa je bil še en obcestni bunker Rupnikove linije med tem parkom in obratom Mercator Embe. Kadar ni listja, se da obrise tega bunkerja celo nekako opaziti v grmovju in se celo prebiti do njega oz. njegovega nadzemnega dela. Kajti podzemni del naj bi bil še obsežnejši, vendar nedosegljiv kljub dejstvu, da se v bunker da vstopiti (ob vstopu se je treba skloniti), luknja do podzemnega dela je, vendar ni bilo opaziti prav nobenih stopnic, lestve, klinov ali česarkoli podobnega.
jerque18. 02. 2024 13:19:44
Malo bo dolgo o včerajšnji (17.2.) turi…

V Zaplano se ponavadi ali kar pripelje ali pa se jo "naskakuje" iz vrhniške smeri prek Planine nad Vrhniko ali Starega malna. Tokrat sem ubral krožno pot iz Logatca, ki bi jo lahko poimenovali tudi "pot vojaške zgodovine", saj zares pokriva različna zgodovinska obdobja. No, morda logaški in vrhniški turistični delavci vendarle staknejo glave, dodajo še nekaj tabel in že obstoječe "sestavine" integrirajo v skupen produkt.

Iz središča Logatca je najprej bilo treba priti do izhodišča rimskega zidu v Cesarskem Vrhu.
Po glavni cesti proti Vrhniki je nekoliko samomorilsko, zato sem šel rahlo naokoli čez divjino po drugi strani proge. Vojaškozgodovinski del se začne že, ko na severnem robu Logatca dosežemo Staro cesto, opazimo tablo (že iz Posočja mi je znano, da zna fundacijo Pot miru pripraviti zelo informativne table) in ostanek železniškega nasipa iz časa 1. sv. vojne, ko so za oskrbo soške fronte hoteli zgraditi progo proti Godoviču. Kar primerno za zapolniti čas, ko so bližnje zapornice spuščene zaradi križanj dolgih tovornih vlakov. Ko se vendarle dvignejo, se odpravim po t.i. tankovski cesti še iz časov JNA, ki bi sicer pripeljala do še danes aktivne vojašnice Ivana Cankarja južno od Vrhnike. Za zadnjo hišo se asfalt prelevi v makadam, že kar kmalu zatem pa skrenem levo na gozdno pot skozi divjino proti severu. Tu je zelo dobrodošla navigacija maPZS, ki je odprt tudi za “3rd party” ponudnike in ima torej vrisano tudi Jakobovo pot, torej slovensko “podružnico” slovitega severnošpanskega Camina. In če smo že pri vojaški zgodovini, Španci tako zelo častijo sv. Jakoba zaradi legende, ker naj bi jim izdatno pomagal v bojih proti Mavrom. Resnici na ljubo ta Jakobova pot je markirana z rumenimi puščicami, vendar samo v nasprotno smer. Kakorkoli že, na srečo ni prišlo do bližnjih srečanj z morebiti predčasno zbujenimi medvedi in tako sčasoma prispem do nekih zametkov civilizacije v Cesarskem Vrhu, kjer po nadvozu prečkam progo, nato nivojsko še “staro” cesto med Vrhniko in Logatcem (potrebna je pazljivost, ker preglednost ni najboljša), na drugi strani pa me najprej pričaka spomenik (vsaj zastavo se zagotovo vidi tudi s ceste) dvema padlima vojakoma v osamosvojitveni vojni in obenem spopadu, kjer so teritorialci uspeli zaustaviti tankovski prodor.

Po uhojeni potki od tega spomenika pa hitro pridemo na začetek tematske poti ob rimskem zidu Claustra Alpium Iuliarum oz “Ajdovskega zidu”. Sami poti ni težko slediti, ob njej je tudi nekaj trijezičnih tabel v slovenščini, hrvaščini in angleščini, poleg tega so na številnih drevesih še table z njihovimi slovenskimi in latinskimi imeni. Tudi temelji zida so dokaj dobro ohranjeni in jim je zlahka mogoče slediti, ponekod lahko opazimo še temelje obrambnih stolpov. Da bo spekter vojaškozgodovinskih “artefaktov” popolnejši, nekje na poti na vsem lepem naletimo še na zapornico in tablo, da gre za okoliš posebnega vojaškega pomena, torej neke vrste še aktiven vojaški objekt Slovenske vojske in verjetno še prej JNA. Google Maps pravi, da je tam “Zaplana Rocket Base”, torej raketno oporišče Zaplana. No, tik pred zapornico se tematska pot znova odcepi s ceste na gozdno pot, mimo temeljev še enega stolpa in se nato ob tabli o rimskih vojakih konča na cesti. Mmg., recimo da tematska pot z branjem tabel vred traja v eno smer (navzgor) ok. 40 minut.

Tam nas še zadnji tematski kažipot te poto usmeri proti “gostišču”. Verjetno je s tem mišljena gostilna Mesec, ki je očitno tam že prava institucija. Mmg., na gostilni je visel napis, da je zaprta do 22.2. Na parkirišču pred gostilno pa najdemo tudi tablo o okoliških zanimivostih. Če se že gremo tematsko pot o vojaški zgodovini, potem je edini logični podaljšek “Pot po Rupnikovi liniji”, kot je tudi označena na OpenStreetMap. Si predstavljate ironijo. Najprej hodimo ob ostankih zidu, ki je Rimski imperij branil pred napadi barbarov z vzhoda, nadaljujemo pa po ostankih obrambne linije, ki bi morala braniti ozemlje pred invazijo ponosnih naslednikov Rimljanov iz obratne smeri… velik nasmeh Po okupaciji so sicer Italijani na “svojem” ozemlju načrtno uničevali vse bunkerje (menda niso verjeli v dolgost španovije z Nemci, ki bi utegnili kdaj v prihodnosti uporabiti bunkerje proti njim), iz neznanih razlogov pa so na območju Zaplane prizanesli štirim. No, ne čisto, potrgali so jim železne strelne line, s tem pa so konec koncev, kot bomo videli, “oskubljeni” bunkerji dobili prav zanimiv izgled. In vse štiri preživele bunkerje povezuje tematska pot med vzhodnim in zahodnim delom Prezida (glavni zaselek Zaplane) čez Marinčev grič. Tudi če nas bunkerji ne zanimajo, je ta pot skoraj obvezna že zaradi razgledov, ob njej je nekaj klopc in tudi energetskih točk (kakšni vplivi najbolj znanega Zaplančana Janeza Drnovška?), človek bi celo posumil, da so projektantom linije pri umeščanju objektov svetovali kar bioenergetiki… Da dosežemo to pot, moramo že malo pred gostilno Mesec z glavne ceste zaviti desno (kažipot za “Razgledni stolp”, verjetno je mišljen tisti na Planini nad Vrhniko), že kmalu pa s ceste skrenemo levo na pot, kjer nas začno usmerjati oznake Rupnikove linije. Najprej se še vzpenjamo ob ostankih rimskega zidu, nekje na polovici vzpona je tabla o sami Rupnikovi liniji. Ko dosežemo greben, verjetno najvišjo točko te tematske poti, nas pričaka tabla na mestu enega od porušenih vmesnih tipskih objektov, pri tem so morali biti tako temeljiti, da ni ostalo nobenih vidnih ostankov, sem pa namesto tega ravno v okolici videl kar dosti teloha. Mmg., dvojezične table se mi zdijo precej bolje zasnovane kot tiste v okolici Gorenje vasi. Ko nadaljujemo po od tu dalje tudi planinski in vojaški poti, dospemo do roba travnika, kjer nas pričaka prvi ohranjeni bunker, ki je ravno zaradi lege najbolj “instagramabilen” in se ga opazi tudi iz Prezida. Ker trava še ne raste, sem poiskal “luknje” v ograji in ga poslikal res z vseh možnih perspektiv, kot v vse druge, je tudi vanj mogoče vstopiti na lastno odgovornost, pri čemer niti ne potrebujemo baterije. Malo naprej je počivališče in razgledna točka po okolici, “rozeto” s smermi pa že nekoliko razjeda zob časa. Ko nadaljujemo po gozdnem robu in se glavna pot obrne levo, bomo v gozdu opazili novo tablo o delovanju obrambnega sistema in v bližini v gozdu dva bunkerja, enega desno in drugega levo. Notranjost desnega (v komentarjih slik št. 2) je bila zelo blatna, tako, da sem si jo ogledal zgolj skozi lino, pri levem (tretjem) pa je bilo moč iti tudi noter. Ko nadaljuejemo, bomo hitro opazili še četrti bunker s tablo o gradnji. V notranjosti tega bunkerja sem se vendarle toliko opogumil, da sem se povzpel po “lestvi” (vzidanih klinih) in pokukal še skozi oskubljene opazovalne line v stolpiču. Pot nas nato pripelje do glavne ceste in Napoleonovega vodnjaka, domnevno zgrajenega za potrebe francoske (Napoleonove) vojske, ko je zasedla Ljubljano. Če bi se kdo rad pripeljal v Zaplano samo zaradi Rupnikove linije, je poleg tega vodnjaka na voljo še prostor, kjer je mogoče parkirati, na njem pa še tabla o živosrebrni poti (včasih je tod mimo vodila edina cesta do Idrije, živo srebro pa se je mdr. uporabljalo tudi kot čistilo topovskih cevi). Sama tematska pot pa ob raziskovanju bunkerjev kar hitro vzame tudi uro in pol časa.

Sledi še povratek do Logatca po markirani planinski poti, kar se kasneje ob preučevanju zemljevidov izkaže za napako, ker gre kar precej naokoli glede na neuradne alternative direktno iz Prezida. Najprej kar po asfaltirani cesti, dokler markacije ne usmerijo ostro levo in po makadamskih gozdnih poteh. No, ko se uradna pot priključi neuradni direktni iz Prezida in bi bilo treba zaviti desno, opazim še tablo za Jezerc, zato raje zavijem levo in kmalu res sledi razgledna ploščad na to visoko šotno barje in nekaj enojezičnih informativnih tabel, ki razložijo proces naravnega “umiranja” jezera. Dokaj zanimiva zadeva, ki pa bo najbrž premalo spektakularna za “lovce na všečke”. Poleg te ploščadi poiščem še eno dostopno pot proti robu, seveda ne preblizu, da ujamem “jezero” še iz drugih perspektiv, izkaže pa se, da se edino z razgledne ploščadi vidi tudi preostalo vodno površino. No, če kdo pride naravnost iz Prezida, ga lahko to pritegne že pred razgledno ploščadjo, pa tudi sicer marsikdo ne bere “dolgoveznih” inf. tabel, zato ob robu ne bi škodila še kakšna dodatna opozorilna tabla o nevarnosti hoje po “živem blatu”.

Od Jezerca pa nazaj na uradno pot, ki se priključi kar na glavno cesto med Rovtami in Logatcem, k sreči se že po kakšnih 200 metrih (brez pločnika ipd.) odcepi desno na kolovoze pribl. vzporedno s to cesto. Sedaj že povsem ravninska pot se od tu kar vleče in vleče, pa še kmetje so začeli gnojiti površine ob njej. Končno prispemo do Logatca oz. “predmestje” Naklo. In vojaškozgodovinsko končamo, s čimer se je pot tudi začela, torej s progo iz 1. sv. vojne proti Godoviču. Kajti na lepem se na desni pokaže nekdanji železniški predor, z naše strani lepo označeno kot peš/kolesarska pot, z druge pa, da je prehod prepovedan. No, slednje je kar razumljivo, ko sem ga namreč nevede ilegalno prečkal, se izkaže, da je po sredini speljan ozek in kar globok odvodnjevalni kanal, prečno pa ga sekajo plitvejši kanalčki. Skratka, če ne bi bilo pomoči dnevne svetlobe in če ne bi pazil na vsak korak, bi se človek kaj hitro spotaknil, če ne še kaj hujšega. Naknadna “arheološka raziskovanja” prek Google Streetviewa in njegovega “časovnega stroja” razkrijejo, da bi tabla o prepovedi morala biti tudi na drugi strani, vendar jo je nekdo najverjetneje kar samovoljno odstranil. Še leta 2013 pa je tunel moral biti z obeh strani dobesedno zasut. Na drugi strani je razstavljena še ozkotirna lokomotiva “Mašinka”, moje ajznponarsko oko hitro opazi nekaj sumljivega in tabla zraven kmalu potrdi, da gre zgolj za repliko. No, če občinski “očetje” res ne želijo plezanja po “lokomotivi”, naj to še jasno izrazijo z dodatno tablo tik ob njej, ker tistega “dolgovezenja” marsikdo ne prebere.

Tako, krožna pot je “zašpiljena”, trajala je okoli 4 ure in pol, če naj verjamem odometriji (števcu korakov na uri), pa naj bi bila dolga ok. 18 km. Za zaokroženje vojaškozgodovinskega spektra bi se ob aktivnejšem iskanju zagotovo našel še kak partizanski spomenik, ob logaški župni cerkvi je bil opažen spomenik žrtvam povojnih pobojev, nekje okoli Cesarskega Vrha pa je menda bilo tudi povojno morišče…
jerque9. 02. 2024 21:49:43
V soboto pred dvema tednoma opravil tudi krožno pot po sledeh WW1 s Prevale na Škabrijel in mimo IR87 nazaj. Po poti, ki jo je kolikor toliko solidno markirala Pot miru, tja grede tako, da kmalu iz Prevale zavijemo levo in se zaženemo navkreber. Z najbolj direktne poti se na nekem mestu odcepi še krožna pot (ki na zmeljevidu spominja na srce) okoli vzpetine, ki ji ponekod rečejo Mali vrh, ponekod Veliki hrib, očitno pa tudi vojski ni bilo nič jasno in so jo označili kar kot koto 526. velik nasmeh Je pa ta krožna pot vsekakor bila silno slabo uhojena in je bilo treba kar paziti, da ne skrenemo. Ob tej poti je tudi nek spomenik, zraven pa neka tabla o AO položajih na tej koti, s katere pa žal ne izvemo prav nič, kdo, kdaj in komu na čast je to "gomilo" sploh postavil. Na OSM, ki ga za podlago uporablja tudi Pot miru, piše, da naj bi to bila "madžarska piramida". No, najprej ta reč po obliki bolj spominja na križ, drugič, že drugod na Goriškem sem opazil, da so Madžari prevzeli nekakšno skrbništvo nad vsem, kar je kakorkoli povezano z njihovimi vojaki, in tu ni bilo opaziti prav ničesar takšnega (za razliko od npr. resnične madžarske piramide ob najbolj oblegani poti iz Kromberka). Tako da, če kdo ve kaj več o tem spomeniku, se že vnaprej zahvaljujem.

Prav na samem Škabrijelu pa piše, da so tam tudi Američani postavili neke objekte ob Morganovi liniji (začasni meji med 1945 in 1947), ampak očitno že omenjena pot proti Kromberku ne gre mimo...
jerque9. 02. 2024 21:48:00
Še poročilo od nekoga, ki je "usekan" na vojaško zgodovino. V soboto pred dvema tednoma obiskal slovenski približek Monte Cassina, torej Skalnico oz. Sv. goro. Se razume, da po najbolj "odbiti" poti, ki ji pravijo "po jarkih", prav lahko pa bi lahko bila tudi "skozi predore" (skupno 3) ali "jamarska". velik nasmeh

No, ne zdi se mi najblj posrečena ideja, da se uradna s krogci markirana pot v precejšnji meri ujema z gorskokolesarsko progo za spust, nenazadnje pa imajo kolesarji tam že kar nekaj drugih prog. Je pa jutranja ura bila očitno še prezgodnja, da bi se lahko prepričal, kako se v praksi obnese sobivanje "pehote" in "konjenice"...

Tistega najbolj znamenitega pod Frančiškom Asiškim sem komaj prepoznal glede na slike na straneh Poti miru in še nekaj podobnih. Možno, da sem kaj spregledal, ampak pred njim se zagotovo ne spomnim nobenih opozorilnih oznak ipd., zgolj Knafelčev krogec in puščica nad vhodom. Na strmem delu je klinastih in izklesanih stopnic res komaj za vzorec, sicer pa je potrebna metoda "postavi nogo nekam na mokro skalo in se pred prenosom teže dobro prepričaj, da je podplat prijel". Spočetka debela vrv in potem jeklenica sta položeni na tla na levi strani (in ne pritrjena na steno kot na slikah), sicer pa ju je mogoče zlahka prijeti in dvigniti za kakšen meter, tako da opravita svojo nalogo. Morda bi lahko tudi uradno predpisali samo enosmerni promet od zahoda proti vzhodu, ker si nikakor ne predstavljam morebitnega srečevanja na tistem strmem delu. Dopuščam pa tudi možnost, da je tunel zanimiv samo prvič, turisti se itak povečini pripeljejo na goro, tako da posledično morda ni kaj dosti prometa skozi tunel.

Zdaj pa vprašanje za domačine. Ko zapustimo tunel, priplezamo do Frančiška Asiškega in se po grebenski "promenadi" sprehodimo proti cerkvi, na desni strani opazimo tole stvar na sliki. Očitno je napisano nekaj v italijanščini (ki je ne obvladam) in da desni del manjka. Je to morda tisti spomenik italijanskim vojakom, ki je svoj čas stal na mestu Frančiška Asiškega? In če je, kaj se je z njim zgodilo in kako so Italijani kar tako "požrli" prestavitev?

Jasno mi je, da je severno od Sv. gore (na Vodicah) za kakšen naslednji samostojni projekt ostalo še kar precej "arheološkega" materiala. Med drugim mi zemljevid na OSM kaže tudi "rov 800 m". Gre res za rov (kot je npr. na Sabotinu od koče mimo piramid), je dostopen in prehoden?

Pa še nekaj bolj iz firbca. Tista urejena parkirišča v bližini prevalskega krožišča so na lep sobotni dan bolj ali manj samevala. Je pa zato popoldne bilo opaziti toliko več "pleha" na nekem makadamskem tik ob zadnjem ostrem ovinku pred tem krožiščem. Torej je verjetno tudi tam javno parkirišče, kjer je možno parkirati brez tveganja za dvignjene brisalce, da kakšnih drastičnejših ukrepov sploh ne omenjamo?

Se že kar vnaprej zahvaljujem za informacije.
jerque5. 01. 2024 21:44:39
Še vodnik po eni od alternativnih poti na Javorč in sicer po tematski poti Rupnikove linije, ob kateri je zaradi strateškega pomena Poljanske doline kar nekaj za videti. Pot sem sicer prehodil že 6. maja 2023 (kot se je izkazalo kasneje, je to bil celo edini lep vikend v sicer "najlepšem mesecu v letu"), slike pa sem pred kratkim našel med "pospravljanjem podstrešja" in jih objavljam še tule, če bi še koga zasrbele pete, da bi stopil po mojih stopinjah. Še bolje bi bilo, če bi se jih dalo vstavljati tudi med posamezne odstavke, ampak...

Verjetno vsi vemo, da iz Gorenje vasi do Javorča vodi uradna markirana planinska pot. No, tale “Rupnikova” je speljana kakšen km zahodneje in se šele nekje na zadnji tretjini (če je naš clj Javorč) združi z omenjeno uradno planinsko potjo. Kot že ime pove, je naša tematska pot namenjena tistim, ki jih zanima ta vse premalo znan del naše “polpretekle zgodovine”. Ob njej bomo našli kar lepo število ohranjenih bunkerjev različnih tipov in velikosti. Uhojenost poti ni kazala kakšnih znamenj množičnosti, tudi sam skoraj do vrha Javorča z izjemo peščice domačinov nisem srečal žive duše, tako da bo kot naročena (kako dolgo še?) za ljubitelje bolj odmaknjenih kotičkov. Je pa tudi res, da je ponekod malo težje prehodna, tudi čez šavje, “markirana” je bolj tako tako, zato verjetno ne bo pretirano zanimiva za izključno rekreativce, ki jih zgodovina ne zanima. Vsekakor se bo potrebno obuti v primerne pohodniške čevlje, za raziskovanje bunkerjev (k sreči jih Nemci večine niso zazidali) bo dobrodošla svetilka, odvisno od sezone je zelo priporočljiva tudi zaščita pred klopi. Če se kdo boji netopirjev, si pa naj bunkerje ogleda samo od zunaj. Bunkerji ob prvem delu poti so večinoma “skriti” v goščavi, tako da bo najprimernejši čas za obisk enkrat, ko listje že odpade, tisti v zaključnem delu pa bodo najbolj “instagramabilni” že v nekoliko poznejši pomladi ali poletju, ko okoliški travniki ravno prav ozelenijo in po možnosti še zacvetijo. V vsakem primeru pa se večino bunkerjev splača vsaj poskusiti obkrožiti in pogledati iz več zornih kotov. Nemalokrat se zgodi, da se nekaj, kar se s poti na prvi pogled zdi kot “še ena betonska kocka”, iz druge perspektive pokaže kot precej bolj elegantna arhitektura z okroglimi kupolami ipd.

Za pot skrbi Zavod Poljanska dolina, ki je pripravil dve tematski poti. Krajša je krožna pot po območju Volčje njive in Hrastja, t.j. hrib nad “okljukom” Poljanske Sore zahodno od Gorenje vasi. Sodeč po videnem delu je trasa nezahtevna, primerna tudi za družine z majhnimi otroki in tudi večinoma dvojezične informativne table so nekako prirejene otrokom, ki jim Škofov Francelj poskuša na razumljiv način razložiti podrobnosti o gradnji. Daljša pot se spočetka drži vzhodnega dela krajše poti, pri vrhu Volčja njiva pa se od nje odcepi in se usmeri proti Hrastovemu griču, kjer se uradno konča, če pa želimo videti še najlepše bunkerje, pa bomo vsekakor sledili Knafelčevim markacijam (t.j. dobro znanim rdeče-belim krogcem) še naprej do Javorča. No, informativne table so na tem odseku nameščene zgolj ob nekaj bunkerjih, so že slogovno drugačne, precej strokovnejše in že kar težko razumljive za tiste brez obramboslovnega predznanja.

Kot smo že rekli, pot je primerna za tiste, ki jih zanima zgodovina. In kje se lahko primerno poučimo o Rupnikovi liniji? Kot kaže, še najbolje v knjigi "Rupnikova linija : odkrivanje utrdb ob rapalski meji", pa čeprav avtor Aleksander Jankovič Potočnik ni ravno poklicni zgodovinar in jo je napisal bolj kot ne ljubiteljsko. Pri tem bodimo pozorni, da si omislimo zadnjo izdajo iz leta 2009, kajti celo avtor sam priznava, da je v prvi izdaji iz leta 2004 “ustrelil nekaj kozlov”. Nekaj upanja sem polagal tudi na knjigo "Meja na razvodnici : ob stoletnici podpisa rapalske pogodbe : 1920-2020 : planinsko-zgodovinski vodnik" avtorja Dušana Škodiča, vendar se je avtor bolj skoncentriral na preživele mejne kamne, do neke mere na ostanke Alpskega zidu, na samo Rupnikovo linijo pa ravno toliko, da jo enkrat ali dvakrat omeni. Ubodel sem si še "Dediščina rapalske meje : Rupnikova linija in Alpski zid, življenje ob rapalski meji v letih 1918-43(47) : poskus utemeljitve nove muzejske zbirke" znanega žirovskega publicista Mihe Nagliča, ki pa glede Rupnikove linije tudi ni kaj dosti bolj zgovoren, še največ o sodelovanju z že omenjenim Jankovič Potočnikom. No, kot mi je pravkar povedal Cobiss, je pred kratkim izšla še knjiga "Rupnikova linija : boj za severno fronto. Knj. 1, Nastanek in gradnja 1938-1940" avtorja Aleša Zelenka, ki si jo bo vsekakor še treba omisliti in prebrati.

Ko smo se “oborožili” z zgodovinskim ozadjem, se moramo pred odhodom le še opremiti s primerno navigacijo. Uradne markacije so postavljene vse preveč redko in nekonsistentno, da bi se lahko zanašali nanje, področje je tako redko poseljeno, da se tudi na spraševanje domačinov ne kaže zanašati, uradna pot bo sekala številne ceste, ki pa so za nelokalca speljane “popolnoma brez logike” in če nas zgrabi skušnjava, da bi raje stopili po kakšni lepši cesti, bomo skoraj zagotovo krepko zašli. Še najbolj nam bo v pomoč, če si na pametni telefon namestimo aplikacijo maPZS in si že pred potjo shranimo karto območja južno od Gorenje vasi. Kot vemo, omenjena aplikacija z rdečimi črtami označuje poti, ki so pod skrbništvom planinskih društev in praviloma markirane s Knafelčevimi markacijami. K sreči pa je PZS dovolj odprta, da s črtkanimi črtami označi tudi nekatere poti v skrbništvu “konkurence”, vklj. z Zavodom Poljanska dolina. Tako lahko najdemo tudi celotno uradno daljšo pot, ki se, kot že omenjneno, do Javorča priključi uradni planinski poti, ki je sicer vrisana po glavni cesti, dejansko pa nas markacije usmerjajo na nogam prijaznejše vzporedne bližnjice, ki so sicer tudi vrisane. Pri uporabi ledinskih imen, razcepnih točk ipd. bom uporabljal imena, kot so na topografski karti maPZS. Prav nam zna priti tudi OpenStreetMap (oz. krajše OSM), kjer bomo ob dovoljšnjem zoomu opazili, da se je neki prostovoljec zelo potrudil in pridno vrisoval bunkerje, informativne table in kažipote vzdolž krajše tematske poti, vseeno pa bomo tudi sami hitro opazili, da je nekaj bunkerjev vendarle spregledal. Morda pa bo komu prišlo prav še to, da je nekdo (ne, nisem bil jaz) na tem spletišču Hribi.net objavil še GPS sled tematske poti do Hrastovega griča, ki je na prvi pogled videti OK. Morda še ocena časa. Sam sem od Gorenje vasi do Javorča z enim krajšim počitkom potreboval pribl. 3,5h. S tem, da sem sem (skoraj) vsak bunker poskušal “prevohati” okoli in okoli in po možnosti še od znotraj. Brez tega bi se pot takoj skrajšala vsaj za pol, če ne kar celo uro.

Preden odrinemo na pot, samo še na hitro nekaj o poimenovanju bunkerjev. Ker z izjemo nekaj največjih utrdb sploh niso imeli imen, in ker dandanes nimajo vidnih oznak, jih bom za potrebe tega “fotopisa” poimenoval kar s številkami v kronološkem zaporedju, kot sem nanje naletel, začenši z 0 na izhodišču. Iste številke v opisih slik bodo nekako tudi olajšale zmedo med slikami na koncu, ki jih zaradi izvedbe foruma ne morem vriniti na smiselna mesta med odstavki. Seveda pa nikakor ne izključujem možnosti, da se je kakšen bunker uspel tudi izmakniti mojemu sicer pozornemu očesu.

Zdaj pa končno le začnimo! Izhodišče, nekakšna “točka 0”, je ob SZ vogalu gorenjevaškega pokopališča, tik ob desnem bregu Poljanske Sore. Tam je tudi nekaj parkirnih prostorov, opazimo pa prvi bunker, ki smo ga v skladu z našo nomenklaturo oštevilčili kot #0. Njegova natančna zgodovina mi ni znana, se mi pa nekako zdi, kot da bi moral biti od nekod prenešen, če ne celo pred kratkim zgrajen kot replika. Vsekakor je les v notranjosti le preveč svež. Zraven najdemo še dve betonski protitankovski oviri, ki bi sicer morali ubraniti Zapuže pri Radovljici, za uteho pa je na tabli vendarle tudi fotografija protitankovske obrambe same Gorenje vasi.


Po prvotnih planih bi št. 1 moral dobiti bunker nad bregom Poljanske Sore nekoliko zahodneje, ampak ker sem kar takoj krenil po uradni poti vzdolž pokopališča proti jugu, je tako ostal na seznamu za kakšen drug obisk Gorenje vasi. Kakorkoli, na koncu te poti zavijemo desno na asfaltno cesto in že v prvem levem ovinku naletimo na preživele stopnice nekdanje graničarske karavle, ki so jo porušili okupatorji. Za stopnicami je danes zasebni vrt bližnje hiše.


Cesta se kmalu spremeni v kolovoz in še malo dalje s planjave doseže gozd. Ker sem že predhodno naštudiral OSM, sem vedel, da naj bi obstajal še en bunker, ki ni ob nobeni uradnih poti, k sreči s pomočjo sodobne tehnologije ni bilo težko najti pravega kolovoza do tja, potem je pa kar manjše razočaranje ob nečemu velikosti pasje ute, kar je bilo za nameček še znotraj poplavljeno. Kakorkoli, s slik sami ocenite, ali je vredno skreniti do tega bunkerja #1.


Nič, po isti poti se vrnimo nazaj do uradne poti in po praktično nekaj metrih naletimo na “uraden” bunker #2 oz. _mali tipski objekt_, ki ima svojo tablo in smo celo uradno povabljeni v njegovo notranjost, kjer je še nekaj dodatnih tabel. Mmg., tu se vidi, da je ranjka Kraljevina Jugoslavija obsegala tudi zaledje jadranske obale, npr. Dalmacijo (pa četudi brez Zadra in nekaj otokov), Hercegovino, Črno goro…, kjer je znano, da so prebivalci po genetskem potencialu med najvišjimi na svetu, kajti ob mojih za moškega dokaj normalnih gabaritih mi največkrat niti ni bilo potrebno paziti na glavo, kar težje rečem ob raziskovanju kakšnih italijanskih bunkerjev. Vsekakor pa tudi ta bunker sodi med tiste, ki se s same poti ne pokažejo v svoji najlepši podobi.


Nadaljujemo naprej po vzpenjajoči se poti in če dobro gledamo, bomo na vrhu strmega pobočja na levi opazili manjši bunker #3, ki ga ne pozna niti OSM, Lahko se zaženemo navzgor v strmo pobočje ali pa ga poskušamo najti z razpotja nekoliko višje. Kakorkoli, ta bunker je majhen, “neuraden”, zaradi zaraslosti nekoliko težje dosegljiv in ena strelna lina je že zasuta.


Nadaljujemo po uradni poti in sčasoma dosežemo razpotje. Če nas je medtem začelo zanimati, le kako so tovorili material po teh grapah, nam to poskuša odgovoriti tabla na razpotju.


Sicer pa tu zavijemo desno in kmalu bomo na desni malo stran od poti, ampak ga res ne moremo zgrešiti, naleteli na ličen in “uraden” bunker #4, ki ga tako rekoč moramo obkrožiti. Če se hočemo še kaj naučiti, bomo morali stopiti noter, kjer je nekaj tabel.


Ko nadaljujemo po poti, nas tabla nekje “sredi ničesar” vendarle pouči, kako so se morali graditelji znajti brez mehanizacije.


Še malo naprej pa je razpotje, kjer se krajša in daljša tematska pot ločita. No še malo prej bomo naleteli na novo tablo o betoniranju. No, kar je res, je res, opazili bomo, da se bunkerji v precejšnji meri kljub skoraj 90 letom nevzdrževanja še kar dobro držijo, kar pomeni, da je general Rupnik dobro nadziral dela in poskrbel, da se je vgradil kakovosten beton.

V neposredni bližini te table pa je že bunker #5. Ki si ga lahko z večih strani ogledamo tako od zgoraj kot spodaj, ampak vendarle je z vseh perspektiv zgolj “dolgočasna” betonska kocka, po vrhu prerasla z bršljanom, za nameček pa še eden tistih, ki jih je okupator dal zazidati.


Z označenega razpotja je za daljšo pot potrebno iti levo, ker pa sem zahvaljujoč OSM vedel, sem najprej šel desno po krajši poti proti vrhu Hrastja in kmalu naletel na bunker #6 oz. puškomitralješko gnezdo v obliki manjše kocke z na pol zasutim vhodom.


Morebitna nadaljnja presenečenja ob krajši poti sem si pustil za kdaj drugič, se vrnil do #5 in se dokončno odcepil od krajše poti. In kmalu je sledil v bližini neizrazitega vrha Volčja njiva že bunker #7, sicer ravno tako zazidan in iz večine perspektiv še ena “neizrazita betonska amorfna gmota”. Ampak če se vzpnemo na bližnje pobočje, bomo vendarle opazili, da mu na enem vogalu niso utegnili dograditi kupole.


Tu sledi prvi nekoliko zahtevnejši odsek poti. Bunker #7 je namreč na koncu nekakšnega “pomola”, kar pomeni, da se bomo morali spustiti proti jugu po strmi in slabo uhojeni potki, dokler ne dosežemo makadamske ceste, kjer se usmerimo desno, t.j. navzdol. Na levi strani te ceste bomo opazili kamnolom (na OSM je poimenovan Kamnolom Lajše), ki ga bomo obkrožili po zahodnem robu. Ampak nikar ne buljimo preveč v kamnolom, sicer bomo na desni zlahka zgrešili ozko odprtino bunkerja #8. Tako ozko, da si težko predstavljamo celo sestradanca, kako bi zlezel noter. Ampak ne izgubljajmo časa s tovrstnimi neproduktivnimi razmišljanji, kajti nekaj metrov dalje opazimo, da se z desne ostro priključi kolovoz, in če stopimo nanj, se potrdijo naši sumi, kajti kmalu dosežemo dve strelni lini na drugi strani tega istega bunkerja #8. Lini sta sicer nekoliko previsoko za neposreden pogled skozi, nikakor pa ne previsoko, da ne bi mogli dvigniti rok in na slepo škljocniti v notranjost.


Kot že rečeno, cesta res obkroži kamnolom (menda sem tam nekje v brezpotju en bunker zgrešil, ampak kaj čmo) in se mu znova približa ob južnem robu. Tu so neke oznake, da je vstop kakor prepovedan, in ni čisto jasno, ali to velja samo za kamnolom ali tudi za cesto. Vsekakor takrat ni bilo tam nikogar, zato pač “nisem ničesar videl”. Ko smo že skoraj mimo kamnoloma, je treba skreniti desno na kolovoz (pomoč navigacije zelo dobrodošla). Pot nas nekaj čas vodi skozi gozd, ko pokuka na plano, spet sledi razpotje, naravnost je bilo zaprto, je pa zato bilo mogoče narediti skoraj 180° ovinek na desno in takoj za njim nov ličen in fotogeničen "mali tipski objekt" oz. že bunker #9. Ob njem pa na nagnjenem stebru prva tabla v novem slogu in precej bolj učenem jeziku. No, na njem bomo našli tudi načrt bunkerja iz Denkschrifta, t.j. nek “zbornik”, kjer so nemški okupatorji popisali “podedovano” vojaško infrastrukturo in je eden najpomebnješih virov knjige Aleksandra Jankoviča Potočnika. Kar nekako žalostno, da je mogoče podatke o tej naši tehniški dediščini dobiti šele iz arhivov nekdanjega okupatorja…


Od tu se pot za kratek čas kar nekam izgubi in ni čisto jasno, kje bi pravzaprav sploh bilo treba nadaljevati. Po strmem pobočju je bilo kup šavja, podrtih dreves in podobnih barikad in ocenil sem, da se je še najlažje zapoditi kar naravnost navzgor po strmem pobočju Frjančevega griča, dokler se nekoliko ne zravna in doseže kolovoz na robu travnika. Ali sem na ta račun zgrešil še kakšen bunker, res ne vem. Kakorkoli, po kolovozu sem dosegel makadamsko cesto, se znova priključil na uradno pot, šel mimo neke osamljene hiše, se takoj za njo v skladu z navigacijo odcepil na stezo malo po gozdu, malo po travniku…. In takoj sledi nova barikada. V obliki električnega pastirja, ki meni nič, tebi nič, lepo preseka pot. Hmmm, kaj sedaj? Dostikrat je že pomagalo, če sem dovolj milo pogledal kmeta in je dovolil “zmotenje posesti”, ampak nikjer naokoli ni žive duše. Ali kar obupati in iti nazaj in to spet po tistem težko prehodnem strmem pobočju, ki sem ga malo prej komaj premagal? No, med razmišljanjem vendarle opazim, da bi se na enem mestu pravzaprav dalo brez problema prestopiti žico električnega pastirja in nekje po robu travnika (najmanjša škoda pa to) nekako po “konspirativno” smukniti do bližnje ceste. Rečeno, storjeno, ob tem pa takoj za pastirjem s kamero na hitro “pogledam” še eno tablo o strateškem pomenu Poljanske doline.


Ko dosežem cesto, je ob njej prevrnjena ležala tabla s smerokazom naše poti, navigacija pa je potrdila, da lahko znova skrenemo s ceste na gozdno stezo in si s tem nekoliko skrajšamo pot mimo zaselka Kočar z nekaj hišami. Ko smo mimo Kočarja, se pot za nekaj časa malo konkretneje vzpenja po gozdnatem pobočju Male koče. Ob poti v gozdu naletim na še dva bunkerja. Bunker #10 a.k.a. "strojnični bunker" a.k.a. "mali tipski objekt" ima tudi svojo tablo.


Le malo naprej ob nekem razpotju stoji še “neuraden” (brez tabel) #11 z vogalno strelno lino in smrečico na strehi.


Pot se še naprej blago vzpenja proti jugu in kmalu začutimo, da bo znova zapustila gozd. Preden podležemo skušnjavi po soncu, le bodimo previdni, kajti tik pred izhodom iz gozda bomo na naši levi opazili bunker #12 z dostopno notranjostjo.


Takoj za tem bunkerjem pa dosežemo cesto in se na razcepni točki “Zaleše Z” priključimo uradni planinski poti, ki je dovolj solidno markirana, da se nam ni več potrebno zanašati na pomoč satelitov. Vstopili smo na območje zaselka Zaleše, ki je uradno del razloženega naselja Žirovski Vrh sv. Antona (res me zanima, kako so skovali to dokaj zapleteno krajevno ime, sploh ker mi ni znano, da bi tam obstajala cerkev, posvečena omenjenemu svetniku). Kdor je do sem prikorakal po uradni planinski poti iz Gorenje vasi, naj se pri nekaj hišah v Zalešah raje drži ceste pri dnu travnika/njiv, kmalu bo lahko na desni ob cesti opazil prostor, ki praviloma služi kopičenju bal sena, takoj za tem pa se z desne priključi naša tematska pot in kot rečeno, tik ob tem razcepu bi morali kaj hitro opaziti naš bunker #12.

V “Zalešah Z” bi “uradno” bilo potrebno zaviti desno na planinsko pot, ampak iz “obveščevalnih” virov sem vedel nekaj več, zato sem tam najprej zavil levo (proti Gorenji vasi) in že čez nekaj metrov pri prvi hiši (če se prav spomnim, je ekološka kmetija) opazil že bunker #13, ki pa stoji na zasebnem dvorišču, za nameček pa ga uporabljajo kot naslonjalo za fižolovke.


Od tam se vrnil nazaj mimo “Zaleš Z” in po cesti ob travniškem robu, dokler me oznake niso usmerile na stransko pot v gozd. In res je čisto malo manjkalo, da bi v gozdu zgrešil bunker #14, morda še zadnji, kjer lahko poškilimo v notranjost. Očitno pa nekdo še vedno dovolj zaupa v kvaliteto skoraj 90-letnega betona, da si je upal obenj prisloniti lestev in na “streho” postaviti še stol, kjer skoraj zagotovo kdaj pa kdaj tudi posedi.


Ko pot znova pokuka iz gozda na plano, bodimo pozorni na naši desni. Ob samem razcepu najdemo tablo, malo naprej pa vhod v "Odporno točko Žirovski vrh" oz. manj uradno "Hrastov grič". Ker je to vendarle malo več kot zgolj bunker in ker že ima ime, seveda nima smisla, da ga oštevilčim. Kakorkoli že, tu je še največje “podzemno mesto”, ki so ga sploh pričeli graditi (še večje bi moralo biti na Vrhu sv. treh kraljev, ki pa je ostalo samo na papirju). Na tabli laho vidimo, kakšen veličasten "težki tipski objekt 66" je bil predviden pred obstoječim “rudniškim” vhodom. Vhod je seveda zaprt, voden ogled utrdbe pa je mogoč po dogovoru za zaključene skupine, vstopi pa se menda ne tukaj, temveč po enem izmed navpičnih jaškov (vršnih bunkerjev nad njimi a la Goli vrh niso utegnili zgraditi). Ker nisem imel zemljevidov in ker se mi je zdela okolica le preveč zaraščena, teh jaškov niti nisem poskušal iskati na slepo, sem pa vendarle pokukal še skozi rešetke. A ja, pri vhodu naj bi menda bila tudi planinska kontrolna točka, vendar v skrinjici ni bilo videti vpisne knjige, očitno pa je za nameček nekdo še z žice odtrgal žig.


Pri Hrastovem griču se uradno konča tematska pot. Ampak misel na takojšnji povratek bi bila naravnost bogokletna. Zakaj, v primerjavi z do sedaj prehojenim je nadaljevanje do Javorča zgolj še lažji sprehod. Za dodaten trud bomo nagrajeni s še najmanj tremi fotogeničnimi bunkerji. Nadaljujemo torej po kolovozu in na razcepu “Brivec Z” kmalu dosežemo asfaltirano cesto med Gorenjo vasjo in Golim vrhom, ki so jo, mmg., zgradili ravno za potrebe gradnje podzemnih utrdb Rupnikove linije. Tu nekje bomo ob cesti opazili celo s prometnim znakom označeno parkirišče, verjetno primarno namenjeno organiziranim obiskovalcem Hrastovega griča. Ampak še prej kot parkirišče nam bo v oči padel bunker #15 na robu travnika, prvi od tistih lepših. Če le ne bi nekoliko motilo nekaj dreves ob njem, bi kljub neočiščenosti bil že kar preveč kičast.


Opazimo lahko, da od tega bunkerja vodi uhojena bližnjica čez travnik in preden na njenem drugem koncu spet dosežemo cesto, naletimo, če le nismo preveč nepozorni, na bunker #16, ki pa je majhen in skoraj zasut, zato se pri njem verjetno ne bomo predolgo zadrževali.


Od tu lahko nadaljujemo ali po cesti (ki kmalu doseže Žirovski Vrh sv. Urbana oz. njegov zaselek Maruc) ali po vzporedni markirani poti, ko iz gozda dosežemo nov travnik, nas takoj pričaka naslednji lepotec #17, ki si ta naziv zasluži kljub že pravi pravcati goščavi na strehi. No, maj je tu že dodobra upravičil svoje ljudsko poimenovanje “veliki traven”, zato sem ga poslikal zgolj od daleč s takšnih pozicij, da nisem tacal po nepokošeni travi.


Pot ali cesta za nekaj metrov znova vstopi v gozd in ob izhodu nov travnik z novim bunkerjem, po našem štetju že #18, ki pa je zadnji in najverjetneje tudi najlepši. Njegovega potenciala se očitno zavedajo tudi tisti, ki so ga primerno očistili, in če odmislimo “veliki traven”, bi se fotografski perfekcionisti lahko zmrdovali kvečjemu nad električnim blizuvodom in drogom v neposredni bližini.


Na koncu travnika je planinska kontrolna točka za vrh Javorča. Kolikor vem, je le ta dostikrat pri kakšni hiši v neposredni bližini vrha (ali druge pomembne točke) in mi nekako ni jasno, kaj se kuha med tamkajšnjimi “planinci” in jagri, da niso tega postavili v bližnji lovski koči. Mmg., čeprav bi koča v soboto uradno morala obratovati in je verjetno celo edini gostinski objekt vsaj na gorenjevaški strani Žirovskega vrha, je tisto soboto okoli poldneva kljub vsemu bila zaprta in tistih nekaj obiskovalcev, ki smo se takrat znašli tam, se je moralo zanesti na s seboj prinešene zaloge.

Tako, pokorno javljam, da je to to, verjetno kar soliden izplen za poldnevni izvidniški marš. Če sem uspel zgrešiti kaj omembe vrednega, če kdo potrebuje kakšne podrobnejše napotke za mikrolokacijo posameznih bunkerjev itd., sploh pa, če je kaj interesa za ustanovitev ad-hoc skupine za ogled Hrastovega griča, pa kar z besedo na plan v komentarjih.
jerque18. 11. 2023 22:17:56
Če še jaz dodam dodam današnje stanje (sob., 18.11) in na koncu nekaj fotk za "rajcanje". Ker markiranih temtskih poti ni, je bilo potrebno pripraviti kar zapleten logistični plan, brez pomoči aplikacije, ki deluje nad zemljevidi OpenTopoMap, bi kar nekajkrat krepko zalutal.

Najprej kratek opis poti. Ker sem bil prvič tam, je seveda bilo treba vključiti obe največji jezeri (Petelinjsko in Palško), ki se je skombiniralo še s Kleniškim oz. kar je od njega še ostalo. Začetek je bil v Slovenski vasi. Tam se že vidi, da bodo res kmalu (menda že do konca meseca) odprli Ekomuzej, verjetno bo služil tudi kot info točka in lokal (po mizah sodeč), upajmo vsaj, da ne bodo začeli zaračunavati še parkirišč (eno je takoj za krajevno tablo, če pridemo iz smeri Petelinja/Pivke, drugo ob tem muzeju, nekateri pa se od tam zapeljejo še po gozdni cesti do nekega razcepa v več smeri, od koder vožnja navadnim smrtnikom ni več dovoljena). Jaz spočetka nisem šel po markirani planinski poti (na Sv. Trojico), temveč čez vaško jedro, pri neki tabli o poligonu Poček (mmg., ali tu kdaj poka?) na desno, pot se kasneje priključi uradni planinski, ki vodi nekoliko južno od Petelinjskega jezera. No tu je najprej uraden odcep za jezero, se pravi makadamska cesta, ki že čez kakšnih 100m zapelje v jezero. Če nadaljujeo po markirani poti, na naši levo nekako čutimo jezero, na nekaj mestih pa se odcepijo delno uhojene potke, ki pripeljejo k jezerski južni obali, tam se najdejo tudi klopce in gugalniki. Ko markirana pot vstopi na pašnik (nanj pridemo skoti prehod z "vrtljivimi" vratci, ki niso zares vrtljiva nasmeh), lahko po makadamu nadaljujemo naravnost in kmalu se cesta "utopi" v JV vogalu jezera (kadar jezera ni, se pa stakne s cesto iz čisto prvo omenjenega razcepa). Ampak vsi ti pogledi od blizu so, se oproščam za izraz, eno navadno sr*nje. In sicer zaradi gozda okoli jezera, ki izdatno zastira razglede. Ampak hej, vzhodno nad jezerom se pne hrib Mali Okroglek, s, kot nalašč, golim zahodnim pobočjem. In ravno nanj nas vodi markirana pot na Sv. Trojico skozi tisti prehod na pašnik. Torej se zapodimo v ne prestrm klanec, zdaj jeseni, ko trava ne raste več, lahko še malo skrenemo na levo (proti severu) in se nagledamo Petelinjskega jezera v vsej njegovi veličini.

S Sv. Trojice bi se po občutku moralo lepo videti vsaj Palško jezero, ampak dnevi so že kratki in človek si težko privošči "izgubljene" ca. 3h. Zato sem se z Malega Okrogleka spustil proti jugu in nato desno na široko gozdno cesto proti Trnju. Eden od odcepov levo naj bi sicer pripeljal do enega in nato še do drugega severnega "roglja" Palškega jezera (kadar je le to res polno), ampak to izpustim in nadaljujem skoraj do Trnja, ko že vidim neko drugo cerkev Sv. Trojice, namreč tisto nad Trnjem, mi OTM prikaže neko čisto spodobno bližnjico do ceste, ki severno od Krištance vodi iz Klenika do zahodne obale Palškega jezera. Malo naprej od znaka, ki "neposvečenim" prepoveduje vožnjo, je križišče, kjer se desno odcepi cesta proti Palčju. Malo iz firbca nadaljujem še naravnost, dokler jezero ne zalije novega križišča, kjer se levo odcepi kolovoz v zahodnejši severni "rogelj". Nič, gremo nazaj do prejšnjega križišča in na jug proti Palčju. Ups, tudi ta cesta se kmalu "ugrezne" v jezero. Ufff, kaj sedaj? OTM mi priporoča nazaj skoraj do Klenika in nato po južnejši vzporedni cesti do Palčja. Odločim se, da najprej poskusim srečo, se lepo zaženem v gozd po nekih silno slabo uhojenih "brezpotjih" skozi šavje in trnje (očitno sem moral najprej v tistega z malo nasmeh), vmes še obiti električnega pastirja, ko se na vsem lepem znova znajdem na cesti kmalu zatem, ko spet pogleda iz jezera. Malo bolj komplicirano, kot se sliši, ampak glavno, da smo spet na pravi poti vzdolž zahodne obale. Kmalu spet sledi novo razpotje večih poti. Desno prej omenjen potencialni "obvoz" do Klenika, naravnost proti Palčju sta celo dve poti, leva (vzhodnejša) bi nedvomno ponujala lepše poglede na jezero kot desna, samo kaj, ko je privat in ograjena z el. pastirjem. Ampak še prej zavijemo levo in hodimo, dokler kolovoz ne konča v jezeru. Tukaj je namesto gozdov zalilo pašnike in so zato najlepši razgledi neposredno z obale.

Vrnemo se na križišče in levo proti Palčju. Še preden pridemo prav do vasi, znova levo in proti sv. Marjeti. Žal je spočetka vse med cesto in jezerom ohrajeno z el. pastirji. Obstaja sicer nevarnost, da ob ekstremnem vodostaju zalije najnižji del poti in tokrat si silno težko predstavljam morebitne obvoze. K sreči se potrdijo besede domačinke, da je pot normalno prehodna, se pa po blatu in sicer vidi, da je še nedolgo tega tam moralo biti poplavljeno. Tudi če koga ruševine cerkve ne zanimajo, so levo (severno) od poti travnata pobočja (mislim, da Hrbca) in ker v pozni jeseni lahko tacamo po travi, to izkoristimo in si z njih ogledamo Palško jezero v vsej veličini, kot je videti, ni imelo severnih "rogljev". Pri sv. Marjeti nam tabla namigne, da je še pribl. 5 minut do studenca. Spet sledi nekoliko strmejši vzpon, zadnji del med navpičnimi skalami je verjetno edini del, kjer celo zares potrebujemo primerno planinsko obutev, nato pa res dosežemo studenec, zraven pa še ena razgledna točka na jezero, žal zaradi drevja ne tako dobra kot tiste pod sv. Marjeto. Od tu dalje se že tako slabo uhojena pot izgubi, ocenim, da nima smisla "na slepo" riniti še višje po gozdnatem pobočju, zato se vrnem, si ogledam vaško jedro Palčja, nato pa, ker nisem ljubitelj hoje po asfaltnih in povrhu še prometnih cestah, se vrnem na križišče severno od Palčja in nato na kolovoz proti zahodu, ki južno od Krštance pelje do Klenika. Lahko bi sicer ubral bližnjico do Trnja, ampak v Kleniku naj bi bilo še eno jezero. No, ob začetku vasi cesta dobi asfalt, malo naprej se z nekega "parkirišča" na desni, kjer nekdo kopiči vso mogočo ropotijo, odpre pogled navzdol na jezersko "kotanjo", ki razkrije, da jezera ni (več), nekaj "luž" namiguje, da je morda pred kratkim še bilo. No še malo naprej, tik pred hišo, ki jo varuje nek poudarjeno nemški pes, se desno odcepi kolovoz, ki nas pripelje do jezera, kadar le to je.

Klenika se v bistvu že drži Trnje, na začetku vasi najprej skrenem desno do kar mogočne vaške cerkve sv. Trojice, od tam se neka steza spusti naravnost v vaško jedro in s te steze opazim morda še "18. jezero" (ker jih je uradno 17), mimo križišča s kamnitim križem do vaškega košarkarskega igrišča. Tu se izkaže, da sem videl poplavljajoče Trnske izvire (pritok Pivke). Menda se napajajo neposredno iz Palškega jezera, tako da domačini lahko natančno vedo za njegov vodostaj, ne da bi jim bilo potrebno hoditi tja. In čeprav jezero ni bilo čisto popolno, ga je bilo še vedno dovolj, da je ta potok zalil tudi bližnjico od košarkarskega igrišča do poti proti Slovenski vasi. Na srečo je neka domačinka z druge strani opazila problem in me napotila nazaj, v križišču s kamnitim križem desno, nato pa mi je še potrdila smer v Sl. vas. Na koncu vasi se asfalt spremeni v makadam, pot se še nekoliko dvigne, čez opastirjene pašnike na levi se odpre podoben razgled na Pivško dolino, kot bi se z razgledne ploščadi, nato pa že dosežem najprej parkirišče "v gozdu" in kmalu "zašpilim" turo pri Ekomuzeju. Skupaj pribl. 6h hoje in če naj verjamem štetju korakov pametne ure, kar 26 km?!? Ob primernejših razmerah (zgleda, da manjšim jezerom že pohaja sapa) pa morda še naskok na južnejša....

Za tiste, ki jih zanima stanje, na dnu te strani se najdeta linka do real time kamere Petelinjskega in Palškega jezera (ponoči sicer kaže posnetek tik pred mrakom) ter nekaj dni stari satelitski posnetki (ki sicer pravijo, da Kleniško jezero še kar obstaja v polnem obsegu)
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići