Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
V kateri državi se nahaja Grlovec (1840 m)?
Glasaj

Oskrbniki koč

Print
VanSims31. 07. 2012 15:57:47
Ob 22h je tišina celo pri italijanih. Tega se pa držijo.

Pri nas še nisem prespal ampak kako je pa s plačilom nočitve? Ali se plača ob prijavi ali po prespani noči? V slednjem primeru pač, če je bil ponoči kraval enostavno zjutraj ne plačaš. Pa naj kliče policijo in kogar če.

Pri naročanju je pa itak pravilo kjekoli tudi v dolini:

1. Pozanimaj se za cene(če ni cenika vprašaj)
2. Naroči
3. Ko prinese, zahtevaj račun predno začneš jesti oz. piti
4. Če se znesek ujema s pričakovanji plačaj in uživaj v postreženem, sicer se pritoži in če pritožbe ne upošteva, pusti vse skupaj, vstani in pojdi brez kakršnega koli kreganja.
(+2)všeč
ivona31. 07. 2012 18:42:34
Zelo redko se oglasim tu,VanSims pa me je vzpodbudil!
Tudi sama sem že razmišljala(le pri sebi),da nebi plačala prenočišča če je v koči veselica celo noč-sem jo doživela že večkrat.Več bi se nas moralo zjutraj zbunit in nič plačati,pa bi oskrbniki in PD kmalu razmišljali drugače.(kaj je planinska koča in čemu je namenjena si vsi lahko preberemo na straneh PZS)
(+6)všeč
gams4431. 07. 2012 19:55:11
...drugič pa bodite doma saj nov nobene zgube z vami zmeden
všeč
jprim31. 07. 2012 20:29:56
...
a, ne, enkrat smo rekli, da smo na tem forumu strpni gams44mežikanje
LP!
všeč
VanSims31. 07. 2012 21:58:21
gams44 a si eden takih oskrbnikov ali te je nastavila PZS, kajti moja ideja očitno pada na plodna tla in bi tako izgubili profit od prodanega alkohola in prenočišč takim živalim, ki so prišli v kočo delati to kar lahko tudi v dolini t.j. popivati(se lepo oproščam živalim ki živijo v naravi, da jih primerjam s takimi primitivci).

Jaz kot sem rekel pri nas v kočah ne spim, ker hodim v naše hribe le na enodnevne izlete sicer pa se organizirajte:

Naj velja, da ko bo nekdo preživel en tak džumbus v koči naj zjutraj še malo povpraša svoje sotrpine v sobi kako so kaj "spali" potem pa se organizirajte in stopite do oskrbnika in mu recite, da ne boste plačali. Hladnokrvno brez kreganja in lepo odidite.

Ene parkrat se bo to zgodilo pa se bodo taki oskrbniki malo zamislili morda pa tudi kdo iz PZS vrhuške.
(+7)všeč
dprapr31. 07. 2012 22:40:52
V gore hodim že dolga leta samo na enodnevne ture. Pred dvema letoma pa sva z ženo vseeno enkrat prespala v Tičarjevem domu na Vršiču, da sva drugi dan imela krajšo pot do hribov na Bovškem. Spala sva v sobi s skupnimi ležišči, kjer so postelje že tako dotrajane, da bog pomagaj. Okrog 23. ure so se vrnili kolesarji, ki so imeli rezervirane vse sobe in so delali tak kraval, da sva se zjutraj počutila, kot bi bivakirala na pol sede kje v steni. Od takrat niti ne pomislim, da bi še spal v kakšni koči.
Morda sva slučajno naletela na "gužvo" v planinsem domu, vendar, kot je bilo omenjeno, planinske koče so po 22.uri namenjene počitku in ničemur drugemu. In oskrbnik je to dolžan zagotoviti!
(+3)všeč
VanSims31. 07. 2012 23:02:16
>Od takrat niti ne pomislim, da bi še spal v kakšni koči.

Zakaj? Zakaj boš ti sedaj na slabšem zaradi enih goved(se spet opravičujem govedom ki se pasejo po pašnikih naokoli)? Če se bomo tako obnašali potem je zmagal primitivizem. Zmeraj manj bo hodilo v koče ljudi, ki jim koča res služi kot zavetišče in še slabše bo ker bodo taka goveda res lahko potem delala kar bodo hotela.
(+5)všeč
plansar12331. 07. 2012 23:50:27
Dajte malo se zresnite,pa kako ne bi plačali,potem ste storili kaznivo dejanje goljufije.Če bi bilo po vaše,potem bi vsakega nekaj motilo,samo da ne bi rabil plačat.Dostikrat sem že prespal,tudi na tako razgrajanje sem že naletel,kot ga opisujete(res ni prijetno),pa me je še bol kot to motilo smrčanje na sosednji postelji,pa ko gre kateri ponoči na wc,enkrat je en italijan tako škripal z zobmi celo noč,da sem mislil da poslušam grozljivko,pa da ne omenjam rjuh za enkratno uporabo iz tistega...ne vem kako bi rekel,mi smo mu izmislili ime varteks...Pa ko sredi noči pridejo izmučeni in izgubljeni,prezebli pohodniki...(skrbnik ne sme nikoga pustit pred zaklenjenimi vrati),itd.Take stvari si pač jaz vzamem v zakup,ker vem da nisem prišel v hotel,ampak v gorsko kočo,ki mi nudi zatočišče pred mrazom in vetrom in da se zasilo spočijem,da lahko jutri nadaljujem.
všeč
VanSims1. 08. 2012 00:47:19
plansar123: stvari, ki jih omenjaš(smrčanje, wc, škripanje) so pač take da človek, ki to dela ne more vplivati na njih. Na razgrajanje primitivnih telet pa oskrbnik lahko!

In naj me prijavi bo imel stvar razbobnano po vseh internetnih planinskih in novičarskih forumih pa še po planinskih forumih npr. Italije in Avstrije pa v vseh slovenskih medijih(bližnja sorodnica je novinarka in pozna ljudi). Potem pa naj prešteva izgubo dohodka zaradi tega, ki bo gotovo večja od kazni, ki jo bom plačal jaz oz. tistih par deset eur, ki jih bo on dobil nazaj! Z obrestmi!

Morda mu jih pravzaprav lahko vrnem še predno pride do obravnave potem pa dogodek razbobnam!
(+2)všeč
jezičnik3. 09. 2012 13:42:26
Jaz pa imam za Cojzovo kočo kar nekaj pohval. Hrana je odlična in tudi oskrbnika sta zelo prijazna.
Res je, da se v zgornjih sobah zelo sliši pogovor iz spodnjih prostorov, ampak nekaj minut po deseti uri zvečer, so se vsi (po navodilu oskrbnika) odpravili spat. Z ženo sva prespala dva večera in sva bila zelo lepo sprejeta.
Edina pripomba, ki jo imam, je odsotnost vode. Curek, ki teče iz pipe, je tako majhen, da se v eni minuti nateče kakšnega pol litra vode. Za zobe umit za silo je, kaj več pa si s to vodo ne moreš pomagat.
(+2)všeč
@rekar3. 09. 2012 16:03:57
@VanSims, to temo smo že enkrat obravnavali na tem forumu.Takrat si imel veliko povedati okoli tega, mislim, da si navaden zdrehar v planinah in končno na tem forumu. Predlagam, če greš slučajno v planine, da se na daleč izogneš planinskih posojank in planšarij. Drugi moj predlog pa je? .........najboje da ostaneš doma v fotelju in pred TV, pa te ne bo nobeden nelvirav in ne bo ti treba odpirat ta forum. Hvala za razumevanje g.VanSims
všeč
Zebdi3. 09. 2012 16:40:40
VanSims ima popolnoma prav. Koče so tam zgrajene z namenom - in to definitivno ni pijančevanje v nedogled. Za to so primerni lokalni bari...
(+10)všeč
joža x3. 09. 2012 16:51:04
Skoraj vedno obiščem pl. koče mimo katerih vodijo moje ture,in rad si privoščim,kaj za pod zob,še rajši,kot se za štajerca spodobi,pa kaj za na zob.2 do 3* na leto tudi prenočim.Pa sem v zadnjih 2 letih nekaj(2-3) koč "prečrtal"do nadaljnega.Predvsem zato,ker imajo zelo visoke cene glede na to,kaj nudijo.Ne moti me veseljačenje do polnoči(se rad pridružim),ne harmonika, ne pijanci...Moti me pa,ko dobim na mizo mlačno pivo in nekaj kar naj bi bil pasulj(za kozlat),pa to ni in račun 10 evrov.Rade volje dam 15 evrov,če je pivo hladno pasulj okusen,ne pa me nategnit.Isto pri prenočišču na T.k vse tipi topi pa so cenejši od skupnih ležišč v pl.domovih,lahko bi še našteval(vse iz lastnih izkušenj).Gre za nateg,plačaš nekaj(beri karkoli),kar nisi dobil,ker npr v gostilni v dolini(ne povsod) dobim ledeno mrzlo pivo in pasulj za prste polizat za 7,5 evra.....Pa ne govorim o kočah,ki jih oskrbujejo z helikopterjem.
(+2)všeč
VanSims3. 09. 2012 18:08:18
joža_x: To je pač kapitalizem: vzemi ali pusti. Tu nimam nič proti. Cene temeljijo na ponudbi in povpraševanju. Če pa ne, te pa že trg štrafa!

Tudi v dolini kje najdeš nekvalitetno. Sam moram reči, da v kočah še nikoli nisem slabo jedel. Če pa ti kje ni všeč imaš pa absolutno pravico tam ne več hoditi. Tudi jaz v kako kočo ne bom več šel ampak iz drugih razlogov.

Odgovor @rekarja odraža mentaliteto tipičnega slovenčka: boh ne daj da bi v tej deželi kdo kaj poskusil na bolje spremeniti, se ne pustiti vsakemu nategniti - ne to pa ne. Takega je treba zabiti, onemogočiti. Zaradi take mentalitete pa tone ta država v vedno globlji d*ek!

In ne, samo zaradi enega prenapeteža ne mislim doma ostajati, še bom hodil okoli, tudi po kočah, kjer bo dobro bom pohvalil, kjer pa ne pa pograjal. In zavedam se da so oskrbniki od mene odvisni saj jim prinašam denar, ne pa jaz od njih.
(+8)všeč
viharnik3. 09. 2012 18:45:18
Joža x ima kar prav glede kiksov o kvaliteti postrežbe nekaterih, ne vseh, naših pl. postojank.Treba je vedeti, kje se dela in kuha dobro, kje so oskrbniki dobrohotni in prijazni.Še posebej sedaj v visoki sezoni gorništva bi prodali še tisto kar še psi ne bi jedli, da le spravijo v denar.
V tujini pa tudi takšnih, čeprav redkih dogodkov ne boste doživeli.Tam postaneš, ko prestopiš prag gorske koče, njihov gost od glave do pet.Letos v Franciji sem imel priložnost pogledati v njihovo kuhinjo.Marljivo so delala tri osebja in z vso poglobljenostjo in skrbjo polnili krožnike.Vsa zelenjava je bila gor še istega jutra, sveže salame, siri...in vse to za tisto višino ne pretiranih 11€.Po okusu sem čutil, da je vse povsem sveže, pripravljeno za ljudi-goste.Vse obravnavajo isto z istim spoštovanjem.Ležišča so v enakem plačilnem rangu kot pri nas, polpenzioni okoli 35- 45€ s spanjem vred.
(+5)všeč
VanSims3. 09. 2012 20:18:57
No, primerjati naše koče s tujimi je seveda kot bi primerjal navadno regionalko z avtocesto. Ja, res tam je infrastruktura, postrežba in prijaznost vsaj nekaj stopničk višja.

Npr. v Avstriji so res kot pravi Maja, zelo zelo prijazni. Pri nas je prijaznost večkrat morda tista robotska ali pretirano zaigrana tam pa je res tista naravna ali pa znajo veliko veliko bolje igrati. mežikanje

Ponoči ni džumbusa, niti pri glasnih italijanih. Pri slednjih nekoliko motijo prosto-sprehajojoči psi okoli koč in to da jih morajo po vsej sili vlačiti notri tudi če na vratih piše 'I cani non entrano!'

Oskrbniki v tujini dajejo tudi vse potrebne informacije o poti, razmerah, opremi, vremenu,... Pri nas pa sem že naletel na to da pojma niso imeli niti za domačo goro ali pa se jim enostavno ni dalo sploh kaj povedati.

(+3)všeč
Becar3. 09. 2012 22:41:44
Bolj ali manj je tu govora o pijanih razgrajajočih planincih... Kaj pa to. Ali se je komu že zgodilo kot meni, da je naletel na pijanega, nesramnega in s strani pijanskih lokal patriotov (kot bi gledal film Deliverance oz. Odrešitev) opogumljenega oskrbnika? nasmeh Bilo je letos v KSA, lokacije pa ne bi izdal.

+: Kamniško sedlo (prijaznost, dobra hrana), Vodnikov dom (odlična hrana, prijetno vzdušje), Cojzova koča (prijaznost, hrane žal nisem poskusil mežikanje)

Glede prenočišč pa je pri meni tudi nekaj slabih izkušenj povzročilo hud odpor in grem istega dne v dolino pa tut po eni nogi če je treba. mežikanje Osebno me najbolj moti, če se ne morem konkretno umit pred spanjem.
(+6)všeč
dogna4. 09. 2012 17:42:23
Prejšni torek sva bila z možem na Kriških podih, kjer sva tudi prespala. Koča je bila polna, ob devetih zvečer pa popoln mir.To je bilo za naju res prijetno presenečenje, saj sva v kočah doživela že marsikaj.Mlada dekleta,ki delajo v koči so enkratna.Prijazna in ustrežljiva.Tudi dobro kuhajo. Možu so zvečer z veseljem spekle zelo dobre palačinke.So pa tudi zelo energične in mislim, da kravala nebi dovolile. Mislim, da bi PD morala v kočah imeti mlajše moči,so manj utrujene, fleksibilne in še luštne na pogled.Drugače, kot je rekel VanSims, je v tujini (Avstrija, Italija).Tam je res red, hrana izvrstna. Perenočišče sva kot člana PD plačala 20 € za oba.Posteljnino pa vedno nosiva s seboj.Tista v kočah me odbija.Srečno!
(+7)všeč
VanSims4. 09. 2012 17:55:47
@Becar: mislim, da bi bilo v dobro vseh, če bi povedal katera koča je to, da se je izogibamo. Razen, če se bojiš. mežikanje

Na PZS se seveda nima smisla pritoževati - tam jim itak vsem dol visi.

Sicer pa bi jaz pohvalil npr. Dom pod Storžičem: prijazen oskrbnik, dobra čemaževa juha s knedlom in pir(vse skupaj 5 EUR kar ni veliko). Morda za koga moteč španjelček, ki se prosto sprehaja ampak je prijazen in nič noče.
(+2)všeč
@rekar4. 09. 2012 21:28:35
@VanSims,Ti si navaden ZDRAHAR in PREMETIVC, taki niti slučajno ne sodite v planinski raj.Zavedaj se, da oskrbniki koč so samo ljudje kot ti, ko pa v kočo stopi tak TEŽAK kot si ti pa vsakega oskrbnika mine do prijaznosti.Ko se boš namenil v Karavanke ali v Julijce se zaustavi v Begunjah, tam ti bodo mogoče pomagali.
všeč
Stranica:123...89101112...353637
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići