Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že bili na Rombonu (2208 m)?
Glasaj

Varnost v gorah

Print
jesihar5. 08. 2013 15:59:53
Teh ocen zahtevnosti jaz ne kupim. Obe poti, Tominškova in pot s Kotovega sedla na Jalovec, sta menda 'zelo zahtevni'. Tominškova se mi za povprečnega planinca ne zdi prav velik problem, saj je res dobro zavarovana. Za slednjo pa menim, da je precej težja - je tudi objektivno bolj nevarna, ker je speljana po zahtevnem krušljivem terenu in zelo skopo zavarovana. S samovarovalnim pasom si pa na tistih nekaj jeklenicah ne boš prav veliko pomagal.

Večkrat vidim, da primerjanje drugih gora s Triglavom ("če sem zmogel Triglav, bom pa še ono") rado koga zavede.

(+4)všeč
ljubitelj gora5. 08. 2013 20:44:06
Reševanje v Triglavski severni steni
http://www.pzs.si/novice.php?pid=8435

(+1)všeč
jedriličar5. 08. 2013 20:49:46
Ne reče se brez veze da je Jalovec kralj gora.
Meni osobno je gornji del sestopa sa vrha na Kotovo sedlo jedan od najgorih, ki pa ni mesta greški, če zdrsneš pa letiš dol kakšnih 500-700 metrov.... tako da sa Jalovcem se ni zaj......
(+7)všeč
Zebdi6. 08. 2013 10:57:29
fanton, ti bom poskušal odgovoriti nasmeh

Jalovec dovolj izkušenemu planincu ne bo predstavljal večjih težav. Jaz bi ti svetoval, da si kilometrino nabiraš na ostalih poteh in Jalovec še pustiš za nekaj časa. Ko se boš čez nekaj let ponovno podal na kakšno zelo zahtevno pot, ki si jo prehodil bolj na začetku "kariere", boš ugotovil, da poti niso tako ozke, kot si jih imel v spominu, da strmina ni tako huda in da izpostavljenost ni tako strašna.

Moje mnenje je, da se dandanes ljudje prehitro podajo na poti, ki jim niso dorasli. Namesto, da bi uživali na manj težavnih poteh, si kupijo vso mogočo varovalno opremo in se potem vsi trdi od strahu pripenjajo na vsako zajlo, ki jo vidijo ob poti. Ti isti ljudje potem po spletnih forumih pridigajo ostalim o uporabi samovarovalne opreme, češ da so bile zajle napeljane ravno s tem namenom. Tega, da so bile zajle večinoma napete davno pred pojavom prvih SVK, tega seveda ne vedo nasmeh Imaš pa seveda tudi druge heroje, ki jim nobena pot ni težka ali nevarna in to tudi suvereno razglašajo. Zato bi ti svetoval, da med pripravo na turo preskočiš spletne forume (razen kar se tiče informacij o trenutnih razmerah) in se za informiranje o dejanski zahtevnosti poti poslužiš tiskanih vodnikov. Za Julijske Alpe je Miheličev vodnik še vedno zakon.

Upam, da sem ti vsaj delno odgovoril mežikanje

Srečno v gorah!
(+7)všeč
ljubitelj gora6. 08. 2013 12:13:58
@fanton: Še najbolje je za tovrstne ture vzet s seboj nekoga, ki pot pozna. Če si na FB mal poišči skupine in povprašaj koga, če je pripravljen it na Jalovec. Dobro je da greš s takim tud na kakšno lažjo turo in kasneje na bolj resne ture.
Na Jalovcu še marsikdo ni bil, ker je zagotovo težji od Triglava/Prisanka, najlažji pristop je iz Zadnje Trente a nobena pot ni lahka, vse so zelo zahtevne z kar nekaj prostega lažjega plezanja s previsi zadaj in začinjeno z drobirjem. Pogledi v Loško koritnico, Tamar, Zadnja Trenta so kar globoki, zračni, prepadni in resni.
Če te je strah, si se že enkrat obrnil potem počakaj.
Najbolj se mi dopadejo planinci, gorniki, ki gradijo piramido, njim zagotovo ne bo nič hudega in bodo vedno komaj čakali, da spet zašli bodo v gore. Pot kot je lahka označena, zelo zahtevna jim bo znana, priprave le teh se že zavedajo, kaj vse je potrebno imet s seboj.
Za podrobnosti o Jalovcu, zahtevnosti, opremi pa naj ti bo na prvem mestu se pozanimat pri gorskih vodnikih.
(+4)všeč
fanton6. 08. 2013 12:34:57
Hvala za odgovore.
Ja,bo potrebno poprosit bolj prekaljenega za družbo na tej turi,še prej pa pridobiti malo osebnih izkušenj,kot ste mi svetovali.
Hvala!

(+1)všeč
Meto6. 08. 2013 15:19:09
Vidim da si se že odločil kako in kaj, pa vseeno... zagovarjam tezo, da na goro nisi pripravljen, če imaš o njej preveč pomislekov (sploh ker si se enkrat z Jalovcem že srečal, pa še vedno nisi prepričan...). Ker pa si začetnik, pa raje osvoji še kak vrh (napreduj tako tehnično kot kodicijsko) pa boš videl, kako kar naenkrat prispevki o zahtevnosti določene gore zvodenijo.
(+1)všeč
JusAvgustin6. 08. 2013 15:33:15
kar drži se Zebdijevega nasveta, verjemi, ve o čem govori v nasprotju z drugimi "ljubitelji"
(+1)všeč
jax6. 08. 2013 15:47:38
No, tu je vedno treba držat pravo mero, pa vendar moram rečt tole: pred vsako zahtevno turo so prisotni pomisleki. Bo šlo ali ne bo? Preden si tam, ne veš. In strah je vedno prisoten. Ampak za hribolazenje velja enako kot za praktično vse aktivnosti - poanta je v preseganju lastnih strahov, ne v izogibanju. Jasno, pri tem je treba držat pravo mero, sicer bi bili že vsi mrtvi. Ampak spet: dejstvo, da te je nečesa do neke mere strah, še ne pomeni, da tja ne moreš. Nasprotno, strah je bolj ali manj vedno prisoten in prav je tako.
(+1)všeč
fanton6. 08. 2013 16:15:43
No ja,saj kar se kondicije tiče ni problem.
Kar se pa strahu tiče,saj pravim,zanimivo se mi zdi,da so nekatere poti,ali odseki zavarovani,čeprav se(vsaj meni)ne zdijo problematični.
Konec koncev(pa ne ,da se hvalim,nasprotno)po Tominškovi smo komplet planinsko društvo dobrih petnajst let nazaj prišli do Kredarice brez vsakega plezalnega pasu,ali samovarovalnega kompleta.Takrat niti vedel nisem za plezalne pasove,ali samovarovalne komplete,ker sem se na turo prijavil čez noč,ko sem videl oglas na deski PD,kjer tudi ni bilo dopisano,da je potrebno imeti osebno zaščito.Šele na Triglavu sem opazil,da je nekaj planincev uporabljalo pasove.
Danes seveda imam vso potrebno opremo,pa se mi zdi,da na nekaterih turah,kjer je priporočen samovarovalni komplet le-ta ni tako potreben,medtem pa,kot sem omenil Jalovec tukaj,pa bi si želel kakšne jeklenice več.
Sicer pa,kje pa piše,da je potrebno vse vrhove "ožičiti",nekateri so pač rezervirani za najboljše.

lp
všeč
jedriličar6. 08. 2013 16:41:10
En detalj sestopa s Jalovca na Kotovo sedlo mežikanje
Če zdrsneš, pa si hitro dol ....1
(+4)všeč
gorolazka6. 08. 2013 17:56:00
14 let gorništva. Le en tečaj za seboj. Prehojenih 110 - 120 različnih vrhov nad 2000 m, od tega nekaj brezpotij, v povprečju 25 tur na leto, 99 % samohodništvo. In vedno sem hribe.net in pred tem pzs.si brala le zaradi trenutnih razmer na poti in idej kam iti. Za vse ostalo sem uporabljala knjige. Samovarovalni komplet sem uporabila le na lojtri na Montaž. Vsak izključno sam zase ve kam it in česa je sposoben. Sama sem z zavarovanimi potmi začenjala postopoma, s pomočjo knjige 50 zavarovanih poti, začela sem seveda z najlažjo - na Storžič, nato pa postopoma prišla do Montaža in Triglava čez Plemenice, no Jalovec se je zgodil nekje vmes.Tudi ista pot lahko predstavlja v določenih psiho-fizičnih pogojih povsem drugačno stopnjo zahtevnosti. In zato vam svetujem le, vsi tisti, ki šele začenjate hodit v gore, jemljite tele komentarje na hribi.net z veliko, veliko rezervo. In upoštevajte nasvete kam in kako it le od nekoga, ki je z vami že šel na kakšno turo in pozna vaše sposobnosti.
(+3)všeč
lynx6. 08. 2013 18:46:58
Edino važno je, da se znaš pravočasno obrnit in da v primeru težav tudi se. Pa če je to po pol ure hoje zaradi recimo ledu ali pa po desetih, tik pred vrhom.
(+1)všeč
gorolazka6. 08. 2013 18:50:40
lynx: sodelavce sem peljala na Triglav. sodelavka je šla na Triglav "že" drugič, a med potjo z Malega Triglava popolnoma zmrznla. Največkrat je težja pot v dolino kakor na vrh. Kako potem veš kdaj obrnit?
(+1)všeč
jedriličar6. 08. 2013 18:54:46
V jadranju se pravi: kratiš čim prvič pomisliš da treba skrajšat jadra. Tako jaz delam v hribih: če prvič pomislim da treba obrnit, obrnem. End of story, nikad mi ni blo žal. gore bodo počakale, je časa ... ne treba rinit gor po svaku cijenu
(+7)všeč
ljubitelj gora6. 08. 2013 20:34:06
Kralj gora bo za vedno
Jalovec iz Kotovega sedla1
mravljinčki na grebenu2
tudi to je markirana zavarovana pot3
čez Škrbino4
čez Goličico5
greben pa  ni tolk zahteven, kot gre pot pod njim6
spust z vrha na Kotovo sedlo.7
Jalovec pod Briceljkom, na tej strani Jalovca gre pot, zračno je in neprimerno za začetniške ture. Triglav je Triglav !8
˝viden˝potek poti iz Kotovega sedla proti vrhu9
(+1)všeč
lynx6. 08. 2013 22:04:31
gorolazka: z malo domišljije, izkušenj ali dobre družbe. Če veš, da je dolgrede težje, si pač toliko bolj pozoren na mestih, ki ti že gorgrede delajo težave. Ko si v dvomu, pa narediš kot pravi jedriličar. Na tem portalu imamo kopico zgodbic o tem kako se je kdaj kje zapletlo iz taistih razlogov. Tudi zelo izkušenim, da ne bo pomote.
všeč
miri6. 08. 2013 22:08:19
To je kot pri fantu.Ko bo pravi bo "šla"do konca.velik nasmeh
všeč
heinz7. 08. 2013 05:30:25
V ponedeljek sem srečal skupinico pred vstopom v plezalno s Kredarice na vrh. Ko sem zaslišal preplašene besede izgovorjene v tremolu, sem se oglasil: "pot je sicer lepo varovana, počasi se daleč pride, vendar pa nas hvala bogu nihče ne sili.. Korajžen je namreč tudi tisti, ki se pravi čas odloči za vrnitev." Po nekaj minutnem postanku so obrnili.
(+5)všeč
Stranica:123...1213141516171819
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići