Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
V kateri državi se nahaja Grlovec (1840 m)?
Glasaj

Kolesarji v gorah

Print
JusAvgustin10. 10. 2013 08:29:49
Sam nisem srečal še niti enega...mežikanje Me pa ne motijo, bolj me motijo druge stvari kakor pa kolesarji.
všeč
VanSims10. 10. 2013 08:38:38
V Martuljški divjini jih verjetno ni, prav tako ne na PP. nasmeh mežikanje

Sicer pa tudi ne vem kak smisel ima trogati bicikl na Triglav. zavijanje z očmi Ne rečem do Planike, Doliča pa recimo do Kredarice potem pa peš na vrh in nazaj in potem spust dol. Ampak na vrh Triglava! zavijanje z očmi

Pa ne bi seveda moraliziral, da je to TNP(OK takrat so morda bili drugačni zakoni in seveda manj nadziora).
všeč
bdolmovi28. 01. 2014 15:27:38
Enkrat se bo ta mazač ujel in potem pri kamniških markacistih ne bo usmiljenja.Če ima takšno veselje naj se javi pri nas na PD Kamnik,verjemite dela bo imel preko glave.Nimamo problem samo z tako imenovanimi mazači ampak še drugo sorto ekstremnih športnikov to pa so kolesarji,ki se vozijo po markiranih poteh,kjer se pa ne da pa kar na počez in tako uničujejo humus,delajo nove poti po katerih pa potem hodijo tudi planinci.Tako so potem na določenih odcepih po tri steze in več ne veš katera je tista prava markirana.Tako na markirani poti proti Dolina Dol že dolgo ni več lesenih stopničk,ki so bile narejene za lažji korak ali odvodnjavanje,ki je zelo pomembno,da voda odteka kot je treba.Pri zadnjem slučajnem srečanju z kolesarji so se bili pripravljeni razpravljati z menoj tudi dve ure,če bi bilo potrebno in me prepričevali,da imajo oni prav,pa to tudi slučajno ne drži.Upam da bo teh ekstremov čim manj saj se drugače vprašamo čemu urejanje poti,če vsak lahko počne kar se mu zljubi.Hvala vsem ki poročate kaj se dogaja na določenih poteh tudi tistih ki niso markirana,je pa škoda da se to dogaja saj je bilo že govora,da bi čez skok čez Šraj pesek postavili nekaj klinov za lažji prehod in se zaradi takšnih dogodkov to sigurno ne bo zgodilo.Lep pozdrav vsem skupaj.
všeč
tol29. 01. 2014 10:04:19
@bdolmovi

Prosim ne s prstom kazati samo po gorskih kolesarjih.

Bližnice delajo tudi pešaki, planinci, gorniki, alpinisti...
OK pot čez Dolski graben je "problematična" se strinjam..ampak ta pot ima svojo zgodbo, ki je povezana z ugodnostjo in hitrim dostopom, ki ga omogoča nihalka...

ampak tudi pot na Kamniški vrh ima 100 različnih možnih pristopov...? Zakaj? Ali ena pot na vrh ni dovolj? In kakšne so te poti? Povsem degredirane, nešteto bližnic in variant... to je stvar velike frekventnosti in velikega obiska... in ista zgodba je z dolskim grabnom....

Sam poti čez Dol ne koristim več, ker se zavedam problema...moje osebno mnenje je, da se pot zapre, da se narava opomore. Ampak a si upate zapreti pot za pešake tudi na Kamniški vrh?
všeč
FSkok29. 01. 2014 10:23:02
Mogoče je ta problematika glede bližnjic, sploh pa kolesarjev na planinskih PEŠPOTEH med pohodniki premalo poznana. Pristojni že dolgo opozarjajo, da se z masovnostjo le teh "prekrškov", dela nepopravljiva škoda na poteh posledično pa tudi naravi ob njih.
Za primer; Ko markacisti urejamo določeno pot, je najbolj pomembno to, da čimprej "speljemo" vodo s poti, ker največjo škodo glede erozije povzroči voda. Ker bližnjice največkrat sekajo serpentinaste poti, voda ob deževju po teh bližnjicah pravokotno teče na pot. Ker se takšne bližnjice hitro "primejo", potem ob nalivih iz njih nastane pravi hudournik in z vsakim dežjem se škoda samo povečuje...Primer takšnega brezglavega divjanja gor-dol je med drugimi tudi pot na Kamniško sedlo.
Težava s kolesarji na planinskih poteh je v tem, da pri spustih z zaviranjem razrahljajo oz. načenjajo pot, ostalo pa potem spet naredi voda. Resnici na ljubo se nekaj podobnega žal dogaja tudi zaradi uporabe pohodnih palic, vendar le te nekako sodijo na planinsko pot, kolo pač ne ...Lep primer takšne škode je pot od Primoža proti Veliki planini, kjer je na nekaterih mestih v nekaj letih iz lepe poti, zaradi erozije nastala vlaka.
Ko bomo naslednjič ubirali naše prelepe poti, pomislimo tudi na to, da je dolžnost vsakega pravega pohodnika opozarjati tudi ostale, da se hodi po markiranih poteh (kjer so) in da kolesarjenje na planinskih poteh ni primerno in zaželjeno (prepovedano zaenkrat še ni).
Kar pa se t.i. mazačev tiče pa ni vredno izgubljati besed...
Tale zapis naj ne bo razumljen kot soljenje pameti, ampak kot dobronamerno opozorilo vsem (tudi meni) uporabnikom planinskih poti.

Lep planinski pozdrav, F.Skok

všeč
tol29. 01. 2014 11:34:33
@FSkok

a se hecaš?

"Lep primer takšne škode je pot od Primoža proti Veliki planini, kjer je na nekaterih mestih v nekaj letih iz lepe poti, zaradi erozije nastala vlaka."

???

Vlaka je nastala, ker se je agrarna skupnost odločila, da z bagerjem razširi pot...

Če že tako, veš, ta pot sodi med najstarejše planinske poti in je bila namenjena transportu živine...
veš kakšen "masaker" se naredi, če govedo po dežju spravljajo v dolino?

Dejstvo je, da tako pešak kot kolesar v naravi pušča sledi. Poglej pot na Kamniški vrh, direktno (staro varianto)... Kaj misliš, koliko kolesarjev se je tam peljalo? mežikanje ali pa ob roži?

Spreglejte prosim in ne obravnavajte se, kot da pešak v naravi ne pušča sledi... že sama pot je sled, ki vpliva na erozijo...

(+1)všeč
FSkok29. 01. 2014 21:35:10
@tol

Očitno ne razumeš mojega apela oz. ga jemlješ kot napad na kolesarje, zato naj še enkrat poudarim. Dejstvo je da so markirane planinske poti namenjene PEŠAKOM, zato se tako tudi imenujejo.

"Dejstvo je, da tako pešak kot kolesar v naravi pušča sledi. Poglej pot na Kamniški vrh, direktno (staro varianto)... Kaj misliš, koliko kolesarjev se je tam peljalo? mežikanje ali pa ob roži?

Spreglejte prosim in ne obravnavajte se, kot da pešak v naravi ne pušča sledi... že sama pot je sled, ki vpliva na erozijo..."

To dejstvo so očitno ugotovili že naši predniki, zato pa smo danes ljudje ki se imenujemo markacisti in smo s strani PZS-ja usposobljeni ter poklicani, da se trudimo škodo, ki jo na markiranih poteh povzročamo pešaki, čimbolj omiliti. Kot veš je to delo na prostovoljni ravni in ga z veseljem opravljamo, zato nas toliko bolj moti oz. jezi, ko posamezniki s svojimi egoističnimi in nepremišljenimi dejanji uničujejo sadove našega dela...

Pa brez zamere, F.Skok



všeč
BorisM29. 01. 2014 21:45:03
Samo za informacijo, tudi kolesarji pomagamo markacistom urejati poti! na tistih akcijah ki sem bil jaz se je praviloma zbralo več kolesarjev kot planincev!

https://picasaweb.google.com/117203276181969104622/KrampturcaFeldban?noredirect=1#


https://picasaweb.google.com/117203276181969104622/KrampTurca2012?noredirect=1#

https://picasaweb.google.com/117203276181969104622/KrampTurca02?noredirect=1#

https://picasaweb.google.com/117203276181969104622/KRAMPTURCA#

Pa še kakšna se najde, vendar nisem slikal.
všeč
tol30. 01. 2014 08:06:10
@FSkok

Kako pa naj smatramo tvoje pisanje, če govoriš, da se je zaradi kolesarjev pot na Veliko planino spremenila iz poti v vlako?

OK, končno smo ugotovili, da vsi v naravi povzročamo škodo, tako pešaki kot kolesarji.
Zdaj naj mi pa nekdo pove, zakaj je enim dovoljeno "povzročati" škodo, drugim pa ne?
všeč
FSkok30. 01. 2014 10:44:51
@Tol

Kolikor mi je znano, škode o kateri govorimo z zakonom ni prepovedano povzročati temveč gre tukaj za presojo vsakega posameznika kaj se sme in kaj ne.

To, da naj bi markacisti planinske poti urejali za planince, za kolesarje pa ne, izhaja iz dejstva, da nas je za to usposobila in nam mandat podelila PZS in ne Kolesarska zveza Slovenije!

Je pa res, da se pogosto vse kolesarje na planinskih poteh "meče v isti koš", čeprav je potrebno upoštevati, da treking kolesar na položni in utrjeni poti ne povzroča omembe vredne škode, medtem ko je vpliv "spustaša" na strmi in običajno razdrapani poti precej brutalen. Zato v prvem komentarju omenjena pot! Ne trdim da so planinske poti uničene zaradi kolesarjev, pravim le da na določenih poteh kolesarji oz. bolje rečeno "spustaši" prispevajo znaten delež k eroziji in poškodbi poti.

So pa akcije, ki jih omenja BorisM, vsekakor dobrodošle in bi se jih društva na lokalni ravni lahko pogosteje posluževala. S tem bi bilo verjetno tudi precej manj trenj na relaciji pešak-kolesar na planinski poti, čeprav naj bi novi zakon v zvezi s tem to onemogočal, kar se mi zdi škoda, ker osebno mislim, da je v Sloveniji veliko planinskih poti katere bi si z nekim skupnim dogovorom o skrbništvu lahko pešaki in kolesarji delili.

Skok
všeč
GregorC30. 01. 2014 13:39:06
FSkok tudi v PZS je oddelek za turno kolesarstvo, ki je v tej debati verjetno bolj kompetenten sogovornik kot KZS, kjer je več povdarka na cestnem kolesarjenju. Seveda pa tja spada tudi gorsko, vendar ga vodijo bolj v okviru tekmovanj kot kaj drugega.
Kar pa se tiče urejanja poti so predvsem na lokalni ravni kolesarji kar precej dejavni. In sem prepričan, da če bi se dogovorili in legalizirali uporabo določenih planinskih poti tudi za vožnje s kolesom, bi kolesarji še več pripomogli k urejanju le teh in bi s tem razbremenili markaciste. Sicer pa poznam kar nekaj markacistov, ki se ukvarjajo tudi z gorskim kolesarjenjem. Dejstvo je tudi, da če več bi društev imelo sekcijo za turno kolesarstvo, bi se prav gotovo včlanilo več kolesarjev, kar bi potem pomenilo tudi več sredstev za vzdrževanje poti. Mislim, da je s strani planincev malo narobe razumljeno, da bi poti uporabljali tako pešci kot kolesarji, urejali pa bi jih zgolj planinci. (konec koncev je tudi kolesar planinec) Verjemi, da če pot ni očiščena tudi kolesarjenje ni užitek, prav tako kot hoja. V glavnem pomemben je dogovor in sodelovanje obeh strani. In pa predvsem strpnost, kajti prostora je za vse dovolj!
Imaš pa prav, da so največji problem tu spustaši, katere pa poskušajo disciplinirati tudi kolesarji sami. Največji problem teh je v okolici mest in tam, kjer je lažji dostop do vrha, saj tak kolesar nima veselja za kakšen naporen vzpon. Takim pa so namenjeni kolesarski parki!

LP, Gregor
všeč
slamca30. 01. 2014 18:19:11
Nisem gorski kolesar, vem pa, da kolesarji ne uničujejo poti z gumami. Ja kdo pa "bremza" po klancu navzdol, da mu blokira kolo? Ne ga srat, saj bo takoj ležal. Pohodniki, planinci smo večji problem. Za primer: pot - mulatjera na Komno. To so že davno pred razmahom gorskega kolesarstva uničili planinci z bližnjicami. Je pa tako, da Slovenci nikoli ne bomo našli kompromisa in živeli v slogi. Če se že v gmajni ne moremo zmenit kako se bomo šele kje drugje.
všeč
gams4431. 01. 2014 10:47:35
ce se ze pogovarjate bi vas povabil na eno akcijo na kamniski vrh pol bomo pa vidl koliko vas bo prislo ko je treba kaj naredit vas ni nikjer ko je pa treba kaj napisat pa sam cvekate en cez druzga.pa seto ne vem zakaj uporabljate zavore po dolskem grabnu ne vem zakaj bremzate tocno se vidi kako je zrito od kolesarjev kajto planinci nikakor ne morejo narediti take skode pes kot s kolesom .to pot vsako leto pregledam tako da ne boste mislili skrbnik te poti je PD BAJTAR na koncu jih poslusam jaz kako se pritozujejo planinci nad kolesarje upam na koncu pa bi vas povabil na eno skupno akcijo v dolski grabn da vidim koliko vas bo prislo ali pa boste sam jezikali pa z vami ne bo NIČ.
všeč
tol31. 01. 2014 11:02:12
@gams44

Dolski graben je svoja zgodba.
Nihalka pripomore, da je obisk te poti, s strani kolesarjev, zelo velik. Rekord enega (1) kolesarja na tej poti v enem dnevu je 10 spustov.

Priročnost lokacije in transporta, je "primerna" tudi za vožnjo v "manj ugodnih" razmerah... beri: blato in masaker nad potjo

Ko sem nazadnje peš hodil po tej poti, sem celo naletel na motorista, ki se je odločil prevoziti dolski graben....

Skratka, gre za pot, ki jo uporabljajo tako "turni" kolesarji, kot tudi "tekmovalci" oziroma spustaši, ki opravijo tudi po več voženj na dan...seveda na "polno", tudi z žlajfanjem in vse kar sodi zraven k noriji...

Gre za več interesov, en je planinsko-turno kolesarski in ta drugi spustaško-gondolski interes....
Tukaj bi bilo potrebno se pogovoriti in doreči, ali bo VP reklamirala neokrnjeno naravo, brez dodatnih aktivnosti ali pa bo VP ponudila turistično dejavnost, ki jo vsi tako opevamo. In če da, to drugo, potem je možnost "razvoja" in zaslužka možno tudi z izgradnjo kolesarskega parka in trženje te dejavnosti... po mojem mnenju je VP ta vlak zamudila, saj Krvavec pospešeno deluje v smeri odprtja novega kolesarskega parka od zgornje do spodnje postaje...in tej "turistični" branži lahko ponudbi bolj prijazen in ažuren transport...

Ampak, če bi bila urejen "kolesarski poligon" čez Dolski graben, bi bila tudi na "zaslužkarju" odgovornost za urejenost in vzdrževanje poti.

Mimogrede, marsikateri kolesar, na lastno pest, pobudo, čas, sredstva, ureja pot mežikanje tudi Dolski graben je deležen takšnih akcij.
všeč
BorisM31. 01. 2014 12:40:12
Gams44, kaj si pa naredil za to da bi kolesarji prišli urejat poti? Si jih kdaj povabil na kakšno urejanje?

Moj pogled na dogajanje: http://mtbilegalc.blogspot.com/2014/01/kramp-turca.html

P.s, da ne bo kakšnega razburjanja, jaz sem se samo enkrat peljal tam dol, nisem preveč pogost gost na tistem koncu.velik nasmeh
všeč
gams4431. 01. 2014 15:09:36
to je planinska pot NE PA POLIGON ZA KOLESARJE naj si naredijo svojo pot in zrihtajo papirje CE jih jim bo kdo dal lej nima smisla komentirat zmeden
všeč
Bojan285731. 01. 2014 15:47:06
Pozdravljeni vsi skupaj?
Toliko berem tele pametnije, pa me zanima, ker toliko obvladate tele naše konce, če se da s kolesom čez Martinj stezo navzdol z navadnim petbrzincem
lp
osti jarej
všeč
FSkok31. 01. 2014 17:02:30
Ja seveda, pa nikar ne šparaj pete brzine...velik nasmeh
všeč
ljubitelj gora31. 01. 2014 17:12:22
Najlažje se je vozit po planinskih poteh, ki jih urejajo planinci že dolga leta, eno pot imajo kolesarji tu http://www.hribi.net/slika.asp?pot=99962. Zadnjič sem naletel na zoorano planinsko pot s crossom nad Dovjem, pa razne nemarkacije, kolesarske sledi, smeti, .... vidiš marsikaj, ampak mene ne moti, ker se naslednjič raje odpravim na kakšno tako izhodišče, kjer je samota, recimo nad Trento.
...cel popoldne je zvok odmeval daleč naokoli, načeloma me ne moti, ker sem že tko doma na taki lokaciji, kjer je mir non stop1
všeč
tol31. 01. 2014 17:26:42
Prepoved "normalnega" kolesarjenje, se meni zdi primerljiva samo s tem, da je v gorah dovoljeno hoditi samo po označenih oz. markiranih poteh. Vse ostalo se kaznuje s 500 EUR.
Kaj pravite?

@gams zavzel si pozicijo nadvlade. Na argumente ne odgovarjas. Tako kot pisci predpisov. Najbolje da se vse prepove, da bom v soboto raje izbiral v katerih supermarket bom šel.

Veš kaj me zanima Gams. A se kljub prepovedi z avtom zapeljes na Jermanco/konec, tako kod večina pohodnikov, ki tako "spoštujejo" in podpirajo prepovedi...
(+4)všeč
Stranica:1234567...121314
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići