Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste v hribih že kdaj kaj izgubili?
Glasaj

Kolesarji v gorah

Print
dprapr31. 01. 2014 20:09:21
@tol, s prvim in z zadnjim stavkom si pa zadel bistvo!
všeč
julius31. 01. 2014 20:13:13
E, gospoda kolesarska, na vsak način in za vsako ceno hočete imeti prav. Žal tako preprosto ne gre in pika.
Fakti bruti!
Večina planinskih poti, ki jih imajo v "LASTI PD", poteka po zasebnih zemljiščih. Enako je tudi z gozdnimi vlakami.
In pogled v prihodnost!
Ker so ta zemljišča zasebna last in lastniki za ta zemljišča redno plačujemo državi davke, ki pa se bodo z novo zakonodajo še povišali, nas prav malo zanimajo brutalne zahteve biciklistov, enako velja tudi za pobožne sanje in fantazije predsednika PZS. Če se bo še vedno delala škoda na naši posesti s strani gorskih biciklistov, bomo enostavno postavili table z napisom "PRIVATNO ZEMLJIŠČE-PREHOD PREPOVEDAN". Saj jih poznate iz sosednjih "veliko" bolj demokratičnih in svobodnih držav, kjer je privatna lastnina sveta.
Gospodje, kako se boste odzvali, če mi spomladi pripeljemo našo živino na vaše lepo urejene vrtove. Ne boste verjeli koliko poje ena krava na dan in koliko, oprostite izrazu, poserje.
Za konec!
Povejte kakšen scenarij želite in ga po želji tudi dobite. Izbira je vaša. Ali gozdne ceste in kakšna vlaka, ali vojna z lastniki. Od države zaman pričakujete podporo. Zemljišča so naša, davki od države in biciklisti na ceste. Pa pazite kaj piše na začetku gozdne ceste, "VOŽNJA NA LASTNO ODGOVORNOST". Že v primeru nesreče na gozdni cesti vam bo zavarovalnica pokazala figo, da ne govorim za gozdne vlake in bog ne daj planinske poti.
Taka je resnica. Lahko me še tako popljuvate, ne morete prikazati drugih dejstev.
všeč
miri31. 01. 2014 20:31:39
@Julius,a imaš toliko zemlje,da hodiš samo po svoji?
(+4)všeč
BorisM31. 01. 2014 20:40:21
Julius, pa dej poglej zakonodajo v sosednjih državah, pojma nimaš. Italia, vse odprto razen kjer je prepovedano, tega je pa zelo malo. Avstrija, večina odprto, Koroška je imela eno najbolj strogih zakonodaj, vendar se je prejšnje leto začela na veliko odpirati. Švica, ena najbolj kolesarjem naklonjenih držav, ravno tako Francija. Za Moldavijo in Litvo se mi pa res ne da gledati, pojma nimam kako je tam.
In ja ti dam prav, če ti ne paše zapri pot, vendar jo zapri za vse. In tudi ti ne hodi drugam. Na srečo ni vse privatna lastnina in tujina je tudi blizu. Evo od mojega kolesarjenja, kar zapravim dam davke Italijanom in Avstrijcem, jim nič denar ne smrdi, tebi naj pa Alenka subvencije nakazuje.
(+2)všeč
kabe31. 01. 2014 20:59:51
Najlažje je pisat predpise, zakone iz "udobne" pisarne. Še lažje pa je verjetno postaviti tablo PRIVAT, kajne g.julius, in s tem onemogočiti dostop. Se mi pa tukaj poraja vprašanje lastnikov zemljišč: so vaši gozdovi, travniki, jase...tako zgledni, kot so bili pred 30, 50 leti? skrbite za ravnovesje v ekosistemu, ali se le po prsih tolčete in bahate, kje je vas grunt? Menim, da je to skrajno egoistično in starokopitno razmišlanje!! Smo planinci, gorniki, alpinisti(kakorkoli hočete), prevanrali kar nekaj gora po Slo in EU, pa tako mačističnega odnosa nismo srečali nikjer. Gost, kakeršenkoli že je dobrodošel povsod in redkokje srečaš napis privat, oziroma TO JE MOJE! G. BorisM, odlična, konstruktivna kritika!!!
AJA, kaj pa brezpotja? in nenazadnje turni smučarji, padalci, zmajarji???
(+1)všeč
cebelca31. 01. 2014 21:39:32
@bdolmovi: "...to pa so kolesarji,ki se vozijo po markiranih poteh,kjer se pa ne da pa kar na počez in tako uničujejo humus,delajo nove poti po katerih pa potem hodijo tudi planinci."

Večino bližnjic naredijo pešci, to je dejstvo. Če za primer vzamem samo nešteto bližnjic npr. na poti Komno, na Kamniško sedlo, razdejanje na Kamniškem vrhu....na najmanj 80%vseh tistih bližnjic, če ne še več, kolesar s kolesom nima kaj za početi, niti nimamo nobenega interesa tiste bližnjice sploh uporabljati, tako da se je za vprašat kdo je tisti, ki uničuje ta sveti humus. In na podlagi takih posplošujočih in populističnih izjav se potem izoblikuje javno mnenje in ljudje, ki gorskega kolesarja sploh še v živo videli niso vzamejo to za sveto resnico in to širijo naprej.
všeč
julius31. 01. 2014 21:48:45
Gospodje!
Očitno je, da vam pogled res ne seže več kot meter pred balanco. Povejte pošteno kaj imajo odprto da se sploh lahko pogovarjamo.
Povejte, da imajo zgoraj omenjene državo, vključno z Koroško predpise, ki dovoljujejo vožnjo s kolesi, tudi gorskimi, izključno po za to namenjenih makadamskih cestah in ne vsepovsod kot bi si nekateri pri nas želeli. Tam niti po pomoti ne stečaš gorskega kolesarja na gorskih in planinskih poteh, tako kot je pri nas že običaj. Tudi na travnikih in pašnikih ne.
Pri nas pa je na tem področju popolna anarhija. Če ne nasprotujem, da gre preko mojega zemljišća planinska pot, s tem še ne pristajam, da oprostite izrazu norci tako na kolesih kot na motorjih prinorijo po njej in ogrožajo naše otroke kot tudi živali. Na drugi poti prvi odpirajo lese, zadnji jo "pozabijo" zapreti, mi pa v lov za živino.
BorisM
Kar se privatne lastnine tiče, pa le dobro poglej, da ti jih kakšen jodlar ali lah ne naloži čez pleča. Že takoj za bivšim mejnim prehodom Rateče ima vsaka druga stranska pot napis s prepovedjo. Enako je tudi na drugi strani Karavank.
Če bi si pridobil ustrezne informacije o subvencijah, bi tudi izvedel, da jih kmetje na področjih, ki vam mestnim dišijo tako kot za vikende kot za sproščanje napetosti, ki jih doživljate pri povzpetništvu, dobimo za to, da tam sploh obstanemo. Zakaj sem napisal pri "povzpetništvu"? Bicikli, ki jih ima večina, ki se vozi po teh poteh so hudičevo dragi. Delavci, ki še imajo službo in regiment brezposelnih si o takih biciklih še sanjati na upa.
Fantje gremo v dugi krog. Kdo bo prvi.
všeč
julius31. 01. 2014 21:54:58
cebelca
Ravno sem se ubadal s pisanjem, ko si ti napisala svoje mnenje.
Z njim bi se strinjal, ČE ne bi doživel srečanj s kolesarji tam kjer si niti misliti ne moreš, npr. na vrhu Storžiča. Kaj za boga sta imela tam za iskati? Ko sem jima povedal kateri zakon kršita, sem jih pa jaz slišal. Povedala sta mi vse kar sta mislila, da mi morata povedati. Tudi nekaj krepkih besed je bilo vmes.
všeč
Zebdi31. 01. 2014 22:05:26
julius, ampak to posploševanje na podlagi dveh pacientov s Storžiča je rahlo nepošteno. To je tako, kot da bi jaz na podlagi ene slabe izkušnje vse kmete označil za asocialne pijance. Pa oba veva, da to še zdaleč ne drži. Gnila jabolka najdeš tako med pohodniki, kolesarji, lastniki parcel, ampak to še zdaleč ne pomeni, da so vsi enaki mežikanje
(+3)všeč
cebelca31. 01. 2014 22:11:00
Julius, gor sta počela isto kot ti, samo da sta imela s sabo še kolo. Kaj je pa tu kaj čudnega? In v hribe hodimo vsi uživat in se sprostit, peš ali s kolesom, ne vem zakaj je to tako težko razumet. Zadnje kar si želimo, je to, da nam nekdo, ki mu popolnoma nič nočemo, ki ga ne ogrožamo, uniči dan s tem da si vzame pravico da nas uči o tem kaj je prav in kaj ne. Ti misliš, da kolesar nima na Storžiču kaj za početi, no nekateri pač menijo drugače. O zakonodaji pa ne bi, ker je neživljenjska in upam, da bodo to ljudje končno enkrat dojeli.
(+1)všeč
BorisM31. 01. 2014 22:18:39
Julius sori, v katerem letu si pa ti ostal. Ravno nasprotno je, ne vem od kje vam informacija da je zunaj vse zaprto. Zaprto je pri nas, uradno se ne smem peljat niti po kolovozu med dvema njivama. V tujini s tem obračajo velike denarje, za nameček jim ga še mi nosimo ven, namesto da bi turiste pripeljali k nam. Za Posočje je to lepa tržna niša, ki jim jo boste s svojim egoističnim ravnanjem vzeli. Pa stopi potem pred te brezposelne mlade, ki jim je to edina možnost preživetja. Povej jim, zakaj ne bo bogatih Nemcev k nam. Čisto za informacijo, tedensko vodenje ture stane cca 800€ na osebo. Še smo bogati da si lahko to privoščimo!

Jaz tega ne rabim, se iskreno v italijanskih in avstrijskih hribih precej bolje počutim. In ne nihče me ne preganja, tam je to dovoljeno, tudi po najožji potki.
(+2)všeč
BorisM31. 01. 2014 23:09:44
Ker je očitno težko verjet nekomu drugemu, tukaj imaš primer avstrijske Koroške:

http://odprimopoti.blogspot.com/2012/06/avstrijska-koroska-z-velikimi-koraki.html

(+2)všeč
julius31. 01. 2014 23:28:14
BorisM
Prodajaš produkt, ki ga ni. V priloženem http.-ju ni nič konkretnega. Ni Avstrijsko-Koroškega zakona, ni zemljevida kolesarskih poti.
Skratka prodajaš mokre sanje.
O tržnih nišah za posočje pa se "strokovnjaki" ustijo vsaj že 50 let, pa se domorodcem tam še vedno nič ne pozna. Nasprotno, iz leta v leto živijo slabše. Biciklisti bodo prišli, v enem dnevu odkolesarili in odšli. Ljudje, ki živijo tam pa od tega ne bodo imeli nič.
Velike denarje pa bodo pobrali prodajalci gorskih koles,opreme itd. Baje stanejo določena kolesa tudi 20.000,00€ in več.
všeč
Frizz1. 02. 2014 00:05:43
julijus
Tudi enodnevni obiskovalec pusti nekaj denarje. Ko je deloval Kanin sem poleg smučarske karte, še na bližnji bencinski črpalki kupil čokolado, potem še kosilo ob 12 v restavraciji in nazaj domov še Pizza v Kobaridu. 1 dan = min 60€ (brez goriva). Nekdo iz Nemčije pa bi še moral nekje prespati pa še kaj več pojesti http://www.hribi.net/slike/smile.gif bi še kaj več zapravil.
(+5)všeč
FSkok1. 02. 2014 04:11:52
Se opravićujem, ampak se ne morem zadržati;
Ne mešajmo turnih kolesarjev z "spustaši", ker iz lastnih izkušenj vem, da obstajata (najmanj) dve sorti, torej turni kolesar, ki gre tudi gor na lastni pogon in je praviloma (mogoče tudi zato), precej bolj uvideven, ter "spustaša", kateri gre običajno gor "na derivate" dol pa BMK za vse ostale...
Da ne boste mislili, da pišem kar nekaj v tri dni, je tole ena izmed prigod na delovni akciji markacistov;
Ko smo pred časom na območj Velike planine urejali pot, je kljub obvestilu o zaprti poti, navzdol "priletela" skupinica tako imenovanih spustašev. Čeprav so zahtevali, da se jim umaknemo, smo jih zaradi njihove varnosti zavrnili. Ob tem smo bili poleg pozivov k fizičnemu obračunavanju deležni besed, ki jih v izogib brisanju admina ne bi navedel...

Kar pa se tiče bedakov, ki naj bi se peljala oz. nesla bicikle na Storžič....mežikanje, takih je malo zato se markacistom ni teba bati, da bi imeli kaj več dela zaradi takšnih (vaških) posebnežev.

Franci Skok

PS omenjena skupinica je tistega dne dvakrat obrnila ter rinila nazaj velik nasmeh, (če je to downhill, sem jaz naslednji papa Frančišek, ha ha ha...)
(+4)všeč
BorisM1. 02. 2014 07:01:58
Julius, ne vem zakaj te tako skrbi, da bo še kdo drug kaj zaslužil. Saj tudi ti prodaš zelenjavo ki jo pridelaš? Ali jo raje kar razdaš? In če smo ravno pri tem, se z veseljem ustavim na kaki kmetiji in vzamem kakšen hlebec sira ali pa maslo. Dej poiskusi razmišljat malo bolj široko, ne samo kako boš nekoga preganjal. Če boš imel dober produkt, se bo tisti kolesar tudi vrnil na tvojo kmetijo in kaj kupil.
Če si hočeš prebrat pa zakon, se pa sam malo potrudi, imaš ravno toliko tipk kot jaz. Tudi ti nisi podal nič konkretnega, do sedaj še nisem videl, da bi na kakšen zakon pokazal.
(+3)všeč
tine.sl1. 02. 2014 08:00:53
Julijus, dobro bi bilo, da v izogib svoji lastni omejenosti tudi ti greš enkrat malo čez mejo pogledat kaj se tam dogaja.
Saj zaradi tega se tvoje razmišljanje ne bo nič spremenilo, tudi tvoje pisanje ne. Sam pri sebi boš pa morda le uvidel, tako na skrito da si en navaden nevednež, ki rad pametuje o vsaki stvari. Pojdi v svet in se mal razglej, pa povabi še koga zraven, ker v naši prelepi državici je še nekaj takih, ki mislijo da jim je bil svet podarjen od partije in od boga, vendar si čez mejo ne upajo in kot korejci doma trosijo neumnosti kaj je tam kamor si ne upajo.
(+5)všeč
GregorC1. 02. 2014 09:34:56
Toliko prerekanja na to temo po raznih forumih, ko pa si enkrat na terenu pa razen res redkih izjem nobenih težav med kolesarji in planinci. Vsi se med seboj spoštujejo. To me res fascinira. Očitno svež zrak naredi svoje in prevlada zdrava pamet.
Glede na omenjeni predlog zakona, pa bomo še v večji meri hodili v sosednje države in pridno polnili njihove blagajne.
(+6)všeč
Daaam1. 02. 2014 09:59:22
"Toliko prerekanja na to temo po raznih forumih, ko pa si enkrat na terenu pa razen res redkih izjem nobenih težav med kolesarji in planinci."
S tem je GregorC povedal vse.. In žal bo Slovenija očitno spet zamudila vlak, ko bi mi lahko praznil denarnice tujih turistov in kar je še huje, denar bomo mi nosili v tujino.. In nobeden mi ne bo rekel da se ne da napisat zakona, ki bi bil sprejemljiv za vse strani..
(+4)všeč
kabe1. 02. 2014 10:51:34
Pa zakaj hudiča ste nekateri tako ozkogledi??? zmeden Madona posestniki, če težko preživite z živino, pa poiščite tržno nišo kje drugje. Zakon pa itak nikol ne bo dober za vse... Enkrat bo VAS prikrajšala bratuškova, potem bote vi prikrajšali nas-nazadnje boste vi ostali brez vsega, mi se bomo pa iz drugit, tujih vrhov smejal in užival velik nasmeh ... vas bo pa še naprej stiskalo v želodcu....
Priložnost zamujena, ne vrne se nobena!!
všeč
Stranica:12345678...121314
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići