Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
V kateri državi se nahaja Grlovec (1840 m)?
Glasaj

Kolesarji v gorah

Print
lynx3. 02. 2014 17:55:49
Še ena zanimivost, ker vem da čebelica ni brala predloga:
"(1) V naravnem okolju je prepovedano voziti, ustaviti ali organizirati vožnje s kolesi. Kolo je enosledno ali dvosledno vozilo, ki ga poganja voznik z lastno močjo."

Torej, če vlečeš za sabo prikolico za otroke, imaš vadbena koleščka ali pa še kaj bolj eksotičnega z več sledmi, prepoved ne velja? velik nasmeh

Hec, druga zakonodaja natančno definira obe kategoriji, ki pokrijeta cel spekter (1 < 50cm < 2).
všeč
BorisM3. 02. 2014 18:10:18
Ta zakon je sedaj čisto brezpredmeten za kolesarje, ker so nas izločili ven in se bomo pogajali kakor izgleda o novi uredbi. nasmeh

http://www.mko.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article/1328/7103/
(+1)všeč
lynx3. 02. 2014 18:22:04
Če bodo držali besedo. Ker sem bral besedilo, sploh ne razumem vse norije, saj je noter izrecno dovoljena vožnja s kolesi po dogovorjenih planinskih in gozdnih poteh. A ni to že ves čas cilj?
všeč
BorisM3. 02. 2014 18:43:16
Tak zakon je že sedem let, do sedaj se je uradno odprla le ena pot. Po nekaterih podatkih je v sloveniji 120,000 gorskih kolesarjev, Zelo aktivnih verjetno precej manj. Zdaj si pa pri tej hitrosti odpiranja poti predstavljaj to množico kolesarjev, ki je obsojena na dve ali tri poti.
Tudi kazni ki so bile predvidene, so nenormalno visoke. Za naš klub, z letnim proračunom 400 €, bi organiziranje skupne ture bila maksimalna kazen 150.000 €. Se pravi da bi jo odplačevali 375 let. Poleg pa so seveda tudi kazni za organizatorja in udeležence. Če se voziš maksimalno pijan po cesti je največja kazen če se ne motim 1200 €, ne vem še nisem probal. Da ne govorim o prepovedi izdajanja vodnikov itd..
Torej borimo se za odprtje vseh poti, tiste ki so pa preobremenjene ali se pa lastniki ne strinjajo z uporabo, se pa zaprejo.
(+2)všeč
VanSims3. 02. 2014 19:07:56
@GregorC:

"Pa boš še vedno vozil po legalnih poteh (tudi planinskih nad gozdno mejo in v visokogorju), kljub temu da ne bo tablice mtb levo."

Je pa gotovo v zakonu opredeljeno kje se sme in kje ne. Sem že rekel, da ni nujno, da je eksplicitno označena kot prepovedana ali dovoljena. To kaj se sme in kaj ne določa zakon(tudi v prometu ne piše vedno 'prepovedano' ampak se to velikokrat razume). In nobeden mi ne bo prodajal buč, da se po Evropi sme kar voziti kjerkoli bi si človek zaželel. Pešci(planinci) ne smejo kjerkoli, avtomobili ne smejo kjerkoli, motoristi ne smejo kjer koli, traktorji in motokultivatorji ne smejo kjerkoli, živina se ne sme goniti kjerkoli(samo v Sloveniji se ti zgodi da se pelješ z avtom po registrirani državni cesti in ti nasproti pridere trop krav da se jim komaj izogneš na stran - lastna izkušnja), torej verjetno tudi ne kolesarji, kaj ne?

V tujini se točno ve npr. po katerih kategorijah cest kolesarji smejo in kje ne. Tudi tam kjer je vzporedna kolesarska steza se ponavadi po cesti ne sme. V Nemčiji npr. imajo že v dolini strogo razdeljene poti za pešce in kolesarske steze in bog ne daj da bi se znajdel na napačni(sem se že po pomoti in hvala bogu kasiral le ustni opomin policista ker sem bil "Ausländer").

Torej je gotovo tudi v hribih tako urejeno. Pa tudi videl na lastne oči velikokrat. Vzporedno MTB in peš pot in vsak vozil po svojem. Noben nobenega oviral.

In ne se gorski kolesarji takoj postaviti na obrambne okope. Nihče vam nič noče. Vsaj jaz ne. Podpiram vas v tem da se to uredi pri nas. In če je cilj " izrecno dovoljena vožnja s kolesi po dogovorjenih planinskih in gozdnih poteh" ali ni to to? Ali bi radi, da bi se lahko kjerkoli bi hoteli. To upam, da pri nas ne bo sprejeto, če je morda res kje v Evropi kar pa močno dvomim.
všeč
BorisM3. 02. 2014 20:01:26
Zdej se pa sploh ne čudim več, da te psi ne marajo, da te kolesarji nočejo pozdravit, da se kdo znese nad tabo. Že tri dni ti dopovedujemo, kako in kje se legalno kolesari, ti pa ko ena škripajoča lajna, CccCCcCccccc. Pritresi že ta zakon da je v Italiji vse prepovedano, razen tam kjer je označeno.
(+3)všeč
lynx3. 02. 2014 20:01:41
Ne, trenutno je oboje prepovedano, tako da je tale predlog prinesel omilitev. Zdaj pa razumem, da gre za dosti večje apetite. Srečno, naenkrat nismo več na isti strani.
všeč
VanSims3. 02. 2014 20:28:09
To je sedaj jasno tudi meni in tudi jaz nisem več podpornik tega. Gre dejansko zato, da bi se radi gorski kolesarji peljali kjerkoli bi hoteli. In seveda je zato treba delati propagando, da je tako tudi v Evropi, kar seveda NI RES.

In seveda treba je diskvalificirati, blatiti in onemogočiti tiste, ki trdijo nasprotno, jim potvarjati besede,... kar kaže tudi zadnji post @BorisM. Tipično slovensko! Človek hoče dobro vi pa takole.

Zdaj vsaj vemo pri čem smo in vse naj bo še naprej zaprto za gorske kolesarje, mene ne moti!
všeč
lynx3. 02. 2014 20:56:04
No, tudi ti nisi bil 100% konstruktiven.
Nihče ni prilepil nobene zakonodaje, tako da je vse kar se tiče tujine bolj anekdota kot dokaz in zato nima smisla nadaljevati razprave o tem aspektu problematike.
(+2)všeč
BorisM3. 02. 2014 21:02:30
Je ne more ker je ni, zakonodaja je le kar se tiče motorjev, tam pa koles ni zraven. Kolesom se samo prepoveduje določene poti, ali nacionalne parke.
(+2)všeč
lynx3. 02. 2014 21:42:15
Nič ne more biti prepovedano brez zakonske osnove, zato si si v nasprotju. Lahko je čisto ohlapna in je vse prepuščeno ustanovnim aktom, upravljalskim načrtom ipd. teh zavarovanih območij in kaj podobnega za "določene poti" (recimo občinski odloki). Ampak mora obstajati.
všeč
VanSims3. 02. 2014 22:00:15
Za začetek iz Dolomitov(ne bom za prmej rekel da je tako v vsej Italiji):

http://dolomitesport.com/activities/mountain-biking/

Dovoljeno po tako imenovanih 'zelenih poteh', minimalna širina poti pa mora biti 150 cm.

Me prav zanima kakšni bodo protiargumenti, če sploh bodo, če ne bo spet kdo uletel s kakimi psi ali še kaj hujšim kar je bilo danes že zbrisano.

Pa še tole:

Swiss canton of Bern proposes banning mountain-biking

http://www.pinkbike.com/news/Swiss-canton-of-Bern-proposes-banning-mountain-biking-2012.html

Tu naj bi bila dovoljena širina 1.2 m če bo zakon sprejet, kazni kar zajetne.

všeč
mmuz3. 02. 2014 23:37:29
Pri prevajanju iz tujih jezikov so finese še kako pomembne. Zgornji link iz Dolomitov namreč pravi, da so "zelene poti" (gre za barvo na zemljevidu) preizkušeno primerne za gorske kolesarje in ne, da so edino dovoljene! V nadaljevanju avtor razlaga, da lahko nadaljujemo tudi po "belih poteh" (tlakovane ali netlakovane) ali pa poskusimo srečo na "rdečih pikčastih" - za te pa ni pravila, kako zgledajo v naravi in so zato gorskem kolesarju prijetna ali pa tudi ne. Torej še zdaleč niso kolesarji omejeni samo na "zelene poti"!

Velja tudi omeniti, da zgornji link kaže na spletno stran športne agencije dveh tujcev v Italiji, zato je bolje, da se obrnemo na bolj verodostojen vir - na zakonodajo. Tu si bom pomagal delno z italijanskimi viri (pravniška italijanščina je nekaj grozljivega..), pretežno pa z gradivom Državnega zbora RS "Primerjalni pregled - Ureditev vožnje v naravnem okolju Alp", 10.10.2011.

Italija na nacionalnem nivoju gorskega kolesarjenja nima reguliranega, zato prepušča odločitev posameznim deželam. V Furlaniji-Julijski krajini izven naravnih parkov ni omejitev, znotraj parkov veljajo določila posameznega parka. V Venetu je kolesarjenje z zakonom dovoljeno na gozdno-pašnih poteh (kamor sodijo pohodne poti, mulatijere in gozdne vleke), ni pa dovoljeno po travnikih, pašnikih, smučiščih in planinskih poteh (pri čemer je pojem planinske poti v zakonodaji prav po italijansko kompleksno definiran, gre za kombinacijo kupa lastnosti, kot so nadmorska višina, dostopnost do koč in bivakov, "umetniški vtis", družbeni interes itd). Trento - kolesari se lahko po vseh poteh, kjer je širina poti manjša od razdalje med sprednjo in zadjo osjo kolesa ali pa je naklon pod 20%. Torej "strme" široke poti ali pa "položne" poti katerekoli širine. Bolzano - Alto Adige: kolesarjenje v okolju ni splošno prepovedano nikjer razen na posameznih poteh (parki, vodna območja), kjer je to izrecno označeno.

Toliko o Italiji, za verodostojen vir informacij o zakonskih ureditvah glede gorskega kolesarjenja po Alpah pa predlagam branje pregleda, ki ga je pripravila Komisija za turno kolesarstvo Planinske zveze Slovenije, na povezavi http://ktk.pzs.si/vsebina.php?pid=131 . Pregled vsebuje tudi povezavo na vire - zakone posameznih držav. Mislim, da tu dvoma o zakonski ureditvi po drugih državah ne more biti več.
(+7)všeč
FSkok4. 02. 2014 00:00:20
Kolikor mi je znano, se kolesarski lobij zavzema za zakon, da naj bi bilo kolesarjenje dovoljeno povsod, razen tam kjer bo to izrecno prepovedano!
Če jim bo tak zakon uspelo izsiliti, se bojim da se bo dogajalo sledeče;

Ker bodo skrbniki planinskih poti tudi v bodoče PD-ji, bodo morali predlog za prepoved kolesarjenja na določeni poti z argumenti vložiti na pristojno ministrstvo in v primeru, da jim bo ugodeno, uganite kdo bo kril stroške, ki bodo nastali, da se bo takšna pot primerno označila. Ja, skrbnik, se pravi PD-ji oz. planinci.
Torej, če tak predlog uspe, se bo lahko kolesarilo povsod, razen na tistih poteh za katere se bodo PD-ji angažirali in tudi plačali za prepoved.
Do planincev bolj pravičen je zdajšnji zakon o pl. poteh, ki v 19. členu v tretji točki omogoča, da se preko skrbnika na min. za šolstvo lahko vloži predlog za dovoljenje kolesarjenja na določeni pl. poti, v tem primeru tudi stroške nosi zainteresirana stran!

Mislim, da bi moral zakon v tem členu ostati enak zato, da če kdorkoli želi določeno planinsko pot prekvalificirati, se mora za to tudi angažirati in nositi stroške prekvalifikacije.

Franci Skok

PS med drugim se tudi sam občasno s kolesom zapeljem po pl. poti, ampak ker vem da je to v nasprotju z do sedaj veljavnim zakonom se ne "..rčim" in javno nikogar ne prepričujem da je to ok!
(+3)všeč
BorisM4. 02. 2014 07:20:56
FSkok, v svojih vrstah imate 30% planincev ki so tudi kolesarji, torej niso samo planinci skrbniki poti. V enem prejšnjih prispevkov sem dal tudi povezave do albumov, kje smo urejali poti, večina kolesarjev ni bila članov PZS. Trenutno se zelo trudimo da bi bilo tega še več, kar bo na žalost letos zelo potrebno. S takim odnosom, to je naše, samo mi lahko tukaj hodimo, pa se bojim da jih več odženete, kot pridobite, vozili se bodo pa še vedno, ne glede kako visoka bo kazen za to.
(+2)všeč
FSkok4. 02. 2014 13:54:51
BorisM, glede urejanj planinskih poti ni kar tako, češ imam voljo in čas pa gas na akcijo. V ZPlanP iz leta 2007, 12. člen določa, komu in pod kakšnim pogoji se lahko podeli skrbništvo nad planinskimi potmi, na kratko to je lahko PD, ki ima najmanj 30 polnoletnih članov/članic, od tega morata imeti vsaj dva izpolnjene predpisane pogoje za markacista, torej opravljen tečaj za markacista.

Saj načeloma smo markacisti hvaležni za vsakršno pomoč, ki smo jo na akcijah deležni, vendar težava nastane takrat, ko se na takšni delovni akciji, ki mora biti seveda prijavljena, se pravi uradna, (bognedaj) ponesreči oseba, ki po zakonu tam ne bi smela biti. Zaradi tega se v praksi občajno skušamo izogibati pomoči "civilov", sploh kadar se oceni, da je nevarnost prevelika. Upam da ti je sedaj jasno, da si poti ne lastijo ne planinci, še manj pa markacisti, ampak se morajo skrbniki v izogib posledicam čimbolj držati veljavne zakonodaje, ker konec koncev to niso fizične temveč pravne osebe in temu primerne so ob nespoštovanju tudi kazni.

Ker sklepam da si na tem področju zelo goreč in da si sigurno član kakšnega PD, te vabim, da opraviš usposabljanje za markacista, saj težko sicer ni, je pa potrebno vložiti kar nekaj energije predvsem pa prostega časa. Prilagam ti še link, čas imaš do konca t.m.

http://kpp.pzs.si/novice.php?pid=8795


lp,Franci Skok
(+2)všeč
FSkok4. 02. 2014 14:22:52
To, da se bo s kolesi še naprej vozilo po pl. poteh, čeprav za to ne bojo izpolnjeni z zakonom določeni pogoji, je itak res, čeprav bo mogoče vsak malo bolj pretehtal odločitev med spoštovanjem in tveganjem kazni oz. poškodb.
(+3)všeč
tine.sl4. 02. 2014 17:00:28
In potem se čudiš zakaj nima kdo urejat poti?zmedenzmeden
V našem lokalnem pd je tako da glavni markacist je itak prestar, sicer vsaka mu čast za to kar je v svojem cajtu naredil.Pol je en mlad, ki itak sam gobca pa še ve ne kje je kaka pot in ga to tudi ne zanima, rajš kakšno zapoje.In potem je še srednji, ki se trudi na vse pretege pa vsega itak ne more sam, ter par civilov, dobro da so. So pa civili vedno isti in , ko bodo še ti nekoč odpovedali, pol nebo nikogar več.
Ja so še tisti, ki hodjo v nedeljo dopoldan namest k maši v kočo na pivo, tak da imajo doma izgovor in v koči temo za pogovor , kaj so vse nardili za planince.
(+5)všeč
lynx4. 02. 2014 17:26:19
Če sklepam po našem, baje največjem, ne znajo aktivirat članstva. Že vsaj pet let niso prosili za pomoč niti MO, potem pa na skupščini tarnajo, da jih je premalo. zmeden
(+2)všeč
BorisM5. 02. 2014 06:52:52
@FSkok , nisem član PD-ja. Če pa markacisti rabite pomoč, me lahko kontaktiraš in naberem par kolesarjev, ki so pripravljeni pomagat.
(+4)všeč
Stranica:123...7891011121314
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići