Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
V kateri državi se nahaja Grlovec (1840 m)?
Glasaj

Kolesarji v gorah

Print
VanSims2. 02. 2014 17:45:47
@BorisM, tslok1: V vsaki državi obstajajo pravila kje se sme in kje ne. Tako za avtomobiliste, kolesarje, pešce, pse,... In ponavadi se jih tudi spoštuje(so pa povsod izjeme , ki mislijo da lahko delajo kar hočejo). Samo v Sloveniji se kregamo ali je treba zakone spoštovati ali ne.

Sicer tudi jaz nimam nič proti kolesarjem. Tudi sam kolesarim, ne sicer po hribih ampak bolj po ravnini. Tudi proti gorskim kolesarjem ne, pod pogojem da s svojim kolesarjenjem ne motijo in ne ogrožajo drugih. To velja še posebej za planinske poti. Na njih ima(ne glede ali je za kolesarje dovoljeno ali ne) pešec prednost t.j. kolesar ga mora obiti oz. v skrajnem primeru sestopiti in iti peš mimo, ne pa da ti on od zadaj že na 50-100 m zvoni češ "Umakni se, JAZ prihajam!" Tak odnos je aroganten, vsiljiv in še en način zdravljenja kompleksov.

@Downhill Šmarna gora: No, takemu se pa če nima prevelike hitrosti lepo nastaviš, OK ti morda padeš po tleh(ker si pripravljen lahko padeš kontrolirano) on pa zleti s kolesa kar je ponavadi huje. Kriv bo on, lekcijo pa upam da tudi osvojil.
všeč
cebelca2. 02. 2014 17:53:41
VanSims, večkrat je bilo že poudarjeno, da ima pešec prednost in nihče od nas, ki tu zagovarjamo gorsko kolesarjenje ne zvoni in vpije "Umakni, se JAZ prihajam."

Tako da prosim lepo, naj se že neha to posploševanje na podlagi parih bedakov, ki to mogoče res počnejo.
(+3)všeč
GregorC2. 02. 2014 17:56:04
VanSims pravi: "V vsaki državi obstajajo pravila kje se sme in kje ne." In ravno to hočemo doseči gorski kolesarji, da se končno določi kje se lahko in kje ne. In to na način, s katerim bomo zadovoljni oboji. Če pa upoštevamo zdajšen zakon in trenutni osnutek (ki je samo dobeseden prepis) pa se enostavno v Sloveniji z gorskim kolesarjenjem ne moreš ukvarjati, ker velja splošna prepoved vožnje izven cest, vključno z kolovozi, poljskimi potmi, nekategoriziranimi cestami...
Če se malo pošalim: Prodam gorsko kolo, možna menjava za traktorvelik nasmeh

(+1)všeč
VanSims2. 02. 2014 17:56:07
Nobeden ni nič posploševal, tudi ni noben rekel, da kdo kaj vpije. Cebelica, če ne znaš dobro prebrati, nisem jaz kriv.

@GregorC: Ekscesno obnašanje nekaterih (poudarjam nekaterih, da ne bo spet kdo v luft skočil) je posledica tega, da ni pravil ali pa so prestroga oz. se neka stvar kar prepove. To je tudi na drugih področjih tako. Kdaj je bilo največ alkoholikov v ZDA? V času prohibicije! Kdaj je bilo v Angliji največ prostitucije? V času najhujšega puritanizma viktorijanske dobe ko so še celo noge od klavirja oblačili, da si ne bi kdo kaj mislil,...mežikanje

Se popolnoma strinjam, da je treba to zakonsko urediti in določiti kje se sme peljati s kolesom in kje ne. In ravno to je tisto kar sem hotel povedati s primeri iz tujine, žal pa nekateri spet sprevračajo besede. V tujini imajo to lepo urejeno in popolnoma podpiram da se tako uredi tudi pri nas. In seveda zakon ni dovolj, treba ga je tudi sprovajati t.j. kontrolirati in če ne gre drugače tudi koga oglobiti!
všeč
tslok12. 02. 2014 18:11:33
Gospod Sims.
Brez zamire ampak vaših postov vidim da ste precej paranoična oseba, ki v vseh stvareh vidite samo slabe plati in tudi precej agresivno odreagirate. Prepričan sem da bi vam vsak kolesar ki ga srečate odzdravil, upočasnil oz vas spustil mimo, če bi ga vi lepo pozdravili.Če pa nastopite z agresijo, ne morete pričakovati od kogarkoli naklonjenosti.
(+7)všeč
VanSims2. 02. 2014 18:16:39
Ja saj nekateri res pozdravljajo, nekateri so pa tiho. Tudi jaz koga pozdravim. Ni mi problem tudi mlajšega pozdraviti.

Če pa je agresivno že to da hodim po planinski poti ne da bi komu kaj hotel no potem pa ne vem...zadrega
všeč
GregorC2. 02. 2014 18:26:24
In pri sprejemanju zakonov morajo sodelovati VSE vpletene strani, tako planinci, kolesarji, lastniki zemljišč, itd. Ne pa samo ENA stran kot je v tem primeru. Za konflikte na stezah pa sta tudi potrebna dva in verjemi, da pohodniki niso nedolžne ovčke (zatikanje palic med špice, mahanje z pestmi...)

(+3)všeč
lynx2. 02. 2014 18:42:31
In, a kdo dejansko sodeluje? Osnutek je še vedno v javni obravnavi in MKO čaka na odzive. Več kot jih bo, večja je možnost, da bodo na koncu kaj od prispelega tudi upoštevali.
všeč
BorisM2. 02. 2014 18:45:49
Prva naloga, da nas dajo ven iz tega zakona, se bo izgleda uresničila, mislim da imajo naši predstavniki juti ali v torek sestanek z ministrom Židanom.
(+1)všeč
lynx2. 02. 2014 18:59:03
Če vas dajo ven, potem se ne bo nič rešilo. Uredbe potrebujejo zakonsko osnovo in glede na pretekle neuspehe, te še ni dovolj za celovito ureditev.
všeč
BorisM2. 02. 2014 19:55:12
Če nas dajo ven, to pomeni da nas ne enačijo več z motorji. Mi ne ogrožamo narave, se vozimo po poteh! Potem se bo verjetno šlo v nov zakon ki bo reševal našo situacijo.
(+1)všeč
lynx2. 02. 2014 21:05:48
Kar je čisto neracionalno in MKO ne bo za (dam nogo v vodo!). Glede na že tako kompleksno področje, dodaten lex specialis nima smisla in bodo raje uredili v okviru ZON.
všeč
cebelca2. 02. 2014 22:35:43
Lynx, in ti to veš kako? A sploh veš kaj ZON ureja? Si mogoče prebral obrazložitev razlogov za sprejem novele ZON-a?
všeč
BorisM3. 02. 2014 06:34:23
Za vse tiste ki ne verjamete, kako je urejena zakonodaja v tujini. To je najbolj aktivni organizator transalpov za kolesarje in zakonodajo po Evropi zelo dobro pozna. Pa še tujec je, kar je za nejeverne Tomaže zelo pomembno.mrk pogled

http://www.delo.si/novice/slovenija/slovenija-je-bela-lisa-na-kolesarskem-zemljevidu.html
všeč
bostjanp3. 02. 2014 07:43:47
To, da se pri nas lahko počne karkoli se komu zahoče je itak znano. Zakaj? Ker se zakoni ne izvajajo in se jih ne spoštuje zaradi milih kazni. Me prav zanima, ali bi kdo od teh frajerjev šel v Italijo ali pa Avstrijo vozit po poteh, ki niso določene za gorsko kolesarjenje? Mislim da nobeden. Podobno, kot je v cestnem prometu. Ko pridejo skozi Karavanke ali pa čez mejo, se vsi lepo peljejo 130 in spoštujejo predpise ker vedo, da so kazni visoke in brezkompromisne. Zakaj pa potem taisti pri nas ne spoštujejo zakonov, ki so napisani??? Treba se je prašat "zakaj je tako"?

LP
všeč
JusAvgustin3. 02. 2014 07:48:32
Citiram: " Ničesar vam ni treba graditi, vse imate že zdaj tukaj. In to je pravo bogastvo."
Glede na sposobnost slovenske države kako tudi večkrat preplačati določeno investicijo nam je vsaj tu prihranjeno! Namesto da bi se razvijali, nazadujemo! Idiotizem brez primere!
všeč
VanSims3. 02. 2014 08:13:11
Tudi ta človek ne pove nič novega s čimer se ne bi strinjal. In nikjer ni rekel, da se lahko s kolesom vozi kjerkoli. Pravi, da je treba zgraditi mrežo poti in jo ponuditi kolesarjem. To že jaz ves čas zagovarjam.

Tako je v tujini tudi pri ne-gorskem kolesarjenju. Ker sem dosti kolesaril po tujini vem, da so tudi v tem pogledu evropske države daleč pred nami zato verjamem da so tudi pri gorskem. Avstrijci imajo po skoraj vsaki dolini napeljano kolesarsko stezo, pravtako imajo dobro infrastrukturo Nemci pa Švicarji(slednji imajo celo posebne steze za rolkarje). Romanske države malo zaostajajo a so še vedno na solidni ravni in daleč pred nami. Da pa seveda ne govorimo o urejenosti kolesarske infrastrukture na Nizozemskem, ki je tudi za ostale evropske države zgled, za Slovenijo pa itak znanstvena fantastika

Probaj pa se seveda v tujini peljati po cesti, ki je za kolesarjenje prepovedana(pa ni nujno da to nakazuje znak ker je glede na kategorizacijo kot taka opredeljena v zakonu). Če te dobijo se ti ne piše nič dobrega...
všeč
GregorC3. 02. 2014 13:29:46
Zakaj zgradit mrežo poti, če so le te že narejene? Potrebno jih je le dati v uporabo in določiti pravila igre. Z totalno prepovedjo problema pač ne boš rešil, ampak boš še naprej pustil anarhijo.
Tisti, ki pravite da imajo tudi v tujini prepoved vožnje v naravnem okolju imate tudi prav. Z to razliko, da to velja za MOTORIZIRAN promet, kamor pa za razliko od Slovenije gorska kolesa NE spadajo. Za kolesarjenje pa v večini primerov velja princip povsod je dovoljeno, razen tam, kjer je izrecno prepovedano. In glej ga zlomka stvar funkcionira.
Si kar predstavljam naslednji scenarij:
Kolesarim na poti proti kakšni izmed planin na svojem okolju izredno škodljivem kolesu na lasten pogon nekje v naših gorah. Nakar me dohiti neki naravovarstveni inšpektor v svojem 4x4 dizlarju in mi nabije kazen 1000€ zaradi vožnje v naravnem okolju, povrhu pa še zaplene kolo. Dobrodošli v Sloveniji!
(+4)všeč
VanSims3. 02. 2014 14:20:27
Noben pameten se seveda ne zavzema za prepoved. Nisem pa seveda mislil dobesedno "zgraditi". Seveda nekatere so že narejene, zvožene,.. Treba jih je označiti, urediti in ja, predvsem določiti pravila.

Ko tako vsi pravite kako je v tujini vse odprto me potem prav zanima zakaj sem npr. v Franciji že večkrat videl označene MTB poti, strogo ločene od poti za pešce. Tudi v Italiji kjer je baje povsod dovoljeno razen kjer se eksplicitno ne sme, sem že videl označene MTB poti, ponekod tudi po planinskih poteh. Zakaj, če je itak povsod dovoljeno?

In kako bi jo v npr. tako liberalni Italiji odnesel pri oblasteh nekdo, ki bi objavil posnetek downhilla po tako frekventni poti kot je na Šmarno goro, če bi ga dobili? Posnetek nad katerim smo se vsi zgražali tam ne bi bil nič kaj takega?
všeč
GregorC3. 02. 2014 14:34:55
Če ti nisi rojen za kompliciranje pol pa ni noben.
Čist po kmečko sam zate: si kdaj pomislil, da so to označene poti ki so pač predstavljene v brošurah in raznih vodnikih (pri nas se jim obeta naziv grešna literatura) in so namenjen lažji orientaciji turistom, ki pač ne poznajo okolja. Čim pa boš šel na turo s kakim domačinom pa te bo z veseljem popeljal tudi kam kjer ni teh oznak in so poti tudi manj obiskane. Pa boš še vedno vozil po legalnih poteh (tudi planinskih nad gozdno mejo in v visokogorju), kljub temu da ne bo tablice mtb levo.
Več kot očitno pa je, da si eden od tistih za katere je dh sinonim za gorsko kolesarstvo. Sicer pa brez veze polemizirat s teboj, ker si že v nekaj temah dokazal da velja edino tvoj prav.
Pa vseeno lep pozdrav.
(+5)všeč
Stranica:123...678910...121314
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići